Familie Altena

Familie Altena heeft een voormalige boerenhoeve aagekocht gelegen aan de rand van het Boheems Middengebergte. Laat u meevoeren door het gedetailleerde verslag van alle zaken die er bij het aankopen van een huis komen kijken, te beginnen bij de zoektocht ….

Tijdens onze eerste vakantie in Tsjechië raakten we bijzonder enthousiast vanwege de prachtige afwisselende landschappen, de stiltes en de vriendelijke bevolking. Een land met zo’n rijke, en in periodes ook zo’n trieste geschiedenis. Een land dat bruist van mogelijkheden, dat zich sterk ontwikkelt en dat haar natuur en culturele erfgoed koestert. Een land met grote verschillen: in rijkdom en armoede, in schoonheid en verval.

Hoewel het rijgedrag van de gemiddelde Tsjech anders doet vermoeden (je staat soms doodsangsten uit), nemen de meeste Tsjechen alle tijd om je in alle rust wegwijs te maken. Al stuntelend en haperend en met veel handgebaren probeer je jezelf verstaanbaar te maken. En met hetzelfde tomeloze geduld wordt er goedlachs en gebarend geantwoord. Zonodig worden de buren erbij gehaald waarop je uiteindelijk veel meer antwoorden krijgt dan waar je ooit om gevraagd hebt. Desnoods wordt je mee naar binnen genomen of zelfs door de locale politie begeleid om je naar de gewenste plek te brengen. Eénmaal hield een Tsjechische automobilist zijn auto staande en wachtte alle gebarentaal en gebrabbel geduldig af en zei vervolgens met een grote grijns: “Je mag wel gewoon Nederlands praten hoor….”

Tijdens die eerste vakantie maakten we van het noodzakelijke boodschappen doen een deugd. De locale makelaars in Tsjechië presenteren namelijk hun onroerend goed in etalages in de winkelstraten, en we werden dan ook aangenaam geprikkeld door de prachtige woningen en de prijzen die daarbij vermeld stonden. Nou hebben we wel vaker allerlei aangename prikkels gehad als we op een mooie plaats op vakantie waren, maar hier was die gedachte financieel haalbaar: “stel je toch eens voor dat we hier een 2e woning zouden kunnen kopen….”.
Na die vakantie hebben we deze gedachte nog lang gekoesterd, maar het zakte langzaam weg en we hebben geen concrete stappen ondernomen.
Het jaar daarop zijn we weer ethousiast naar Tsjechië gegaan, en direct bekroop ons weer dezelfde wens. We hebben het besluit toen genomen dat we de mogelijkheden echt serieus wilden onderzoeken.

Wat voor ons daarbij hoog in het vaandel stond: We gaan het avontuur aan, maar het moet voor ons een toegevoegde waarde hebben. Met andere woorden: we doen het voor ons plezier en willen er geen kopzorgen door krijgen. Hoe vriendelijk de Tsjechen ook kunnen zijn, de taalbarrière is een enorm groot obstakel. Daarbij hebben we ook teveel verhalen van ‘ervaringsdeskundigen’ gehoord dat er in de Tsjechische wet en regelgeving, en de opvattingen die men er op na kan houden als het om geld gaat, vele addertjes onder het gras kunnen schuilen. Belangrijk dus om een onderhandelingspartner te vinden die ter plaatse bekend is met de Tsjechische cultuur; die de gebruiken bij aankoop van een woning kent; die ter zake kundig is in de beoordeling van de bouwkundige staat; die bekend is met de procedures en met het doolhof aan te ondertekenen formulieren, en die bereid is ons wegwijs te maken, ook ná het moment van aankoop.
Kortom: We wilden het op safe spelen. Liever iets hogere, geplande kosten maken in de aanloop, dan onvoorziene kosten en ergernis achteraf.

De eerste actie was dus om die partner te vinden. We hebben 4 verschillende Nederlandse bemiddelaars via hun eigen websites op internet aangeschreven. Van één bemiddelaar hebben we nog steeds geen antwoord ontvangen. Die kon dus na enige tijd definitief in de prullenbak. De overige 3 hebben wel geantwoord.
In onze brief zijn we vrij uitvoerig geweest m.b.t. onze criteria en wensen. Daarnaast hadden we een groot aantal vragen , òndanks dat er ook op de websites al veel informatie vermeld stond. Daarbij zij vermeld dat de concrete en heldere informatie op de website www.giantrealestate.nl ons erg aansprak. Maar goed, een pakkende tekst op een website plaatsen kan ik ook, dus dat zegt niet zoveel. Hoewel… de website deed vermoeden dat het hier om een kleinschalige organisatie ging, met liefde voor het land, en aandacht voor de klant. Tja, ook dàt zegt iedereen die wat wil verkopen. Maar het prikkelde onze nieuwsgierigheid wel.
In elk geval hadden wij het antwoord van Maurits Teuthof op onze brief al een dag later in onze mailbox (wat een geweldig medium). Waar de overige aangeschreven bemiddelaars een algemeen en summier antwoord gaven werd er door Maurits zeer uitvoerig ingegaan op al onze vragen. In dat eerste antwoord werd ons duidelijk uiteen gezet wat Giant Real Estate voor ons zou kunnen betekenen en tot hoe ver de eventuele dienstverlening zou gaan. En die ging inderdaad verder dan alleen het aankooptraject. Direct een afspraak gemaakt om met Astrid en Maurits Teuthof in contact te komen om te kijken of het ‘klikte’ of we samen met hen concreter vorm konden geven aan onze plannen.
Wij werden hartelijk ontvangen in hun woning in Castolovice Ondanks de chaos van een recente verbouwing werd er ruim tijd voor ons gereserveerd om nog duidelijker in beeld te krijgen wat onze wensen waren, welke prijsklasse, welke regio, welk type huis, welke omgevingsfactoren belangrijk waren enzovoort. Wat steeds tussen de regels van Astrid en Maurits door te lezen viel was: Neem de tijd om een goeie keuze te maken, laat je niets opdringen, zorg dat een woning vanaf het begin ‘goed voelt, laat jezelf goed informeren en ga zelf op onderzoek uit’. Deze instelling was ons op het lijf geschreven. We wilden een woning vinden zonder van wie dan ook de hete adem in de nek te voelen om haast te maken. En op dat punt onderscheidden Astrid en Maurits zich zeer nadrukkelijk met de andere aangeschreven bemiddelaars. Daar bemerkten we juist dat bij eventuele interesse snel gehandeld moest worden, want voor je het wist zou de woning verkocht kunnen zijn. Dat stond ons tegen.

Onze aanvankelijke interesse lag in de regio onder het Reuzengebergte. Aan de hand van de gemailde criteria en wensen had Astrid al een 10 tal woningen op de landelijke zoekmachine gevonden die aan die criteria voldeden. Een eerste beeldvorming, naast datgene wat we zelf al gezocht hadden op de Tsjechische sites van de locale makelaars.
Maar naast de aanreiking van deze mogelijkheden werd er ook kritisch gevraagd naar het waarom van onze criteria, en ook werden er suggesties gedaan die we eigenlijk helemaal niet wilden horen. Er werden voor- en nadelen genoemd van onze wensen, maar we waren op dat moment alleen maar te porren voor de opmerkingen die pasten in ons straatje. En dat ‘straatje’ lag in Kralovéhadrecký kraj.
Bij vertrek naar de bewuste regio, 3uur rijden vanaf Castolovice, hadden we toch af en toe wat onbehaaglijke gevoelens, naar aanleiding van de vragen en opmerkingen die niet zo goed pasten bij onze, toch zo duidelijk omschreven criteria en wensen. Zou het tóch niet helemaal goed doorgekomen zijn wat we bedoelden?
Na 3 dagen rondgetrokken te zijn geweest in het prachtige heuvelachtige landschap, op zoek naar verschillende te koop staande woningen kwamen we schitterende plekjes tegen, afgewisseld met grauw industriegebied en niemandsland, om daarna weer verrassend mooi te veranderen in opnieuw glooiiingen en kronkelende landweggetjes met fruitbomen en hier en daar sprookjesachtige Roubenka’s, alsof de tijd er stil had gestaan. Om ons tijdens deze dagen niet alleen te focussen op alleen de regio onder het Reuzengebergte, op aanraden van Astrid en Maurits, zijn we een dag via het IJzergebergte richting de kop van de regio Liberec gegaan.

Tijdens deze eerste zoektocht hadden we een mooi aantal woningen gevonden en bekeken, zelfs twee van binnen, maar wanneer we ze naast ons criterialijstje hingen was er toch steeds een doorslaggevende factor waardoor we er zonder verdere twijfel van af zagen.
De 11 à 12 uur durende terugreis naar Nederland was, na deze zoekdagen, erg lang en vermoeiend. We begonnen iets meer te begrijpen van de kritische opmerkingen van Astrid en Maurits m.b.t. de bereikbaarheid vanuit Nederland; de nadelen van enkele honderden kilometers over die prachtige kronkelende binnenwegen van Tsjechië met slecht weer, zéker met sneeuw. Stof tot nadenken.

Bij terugkomst in Nederland hebben we verslag gedaan van onze bevindingen om de beeldvorming nog scherper te krijgen.
De daarop volgende weken stonden in het teken van de noodzakelijke administratieve zaken die geregeld moesten worden voor de aankoop van een woning. Ook daarin weer veel vraag-en-zorgvuldig en uitvoerig antwoord via de email. Daarin leek het oprichten van een S.R.O. op dit moment de meest wenselijke constructie, en ook daarin zijn we tot in alle punten en komma’s wegwijs gemaakt waardoor alle onzekerheid weggenomen werd. Vooraf kijk je er als een berg tegenop om je door deze hele paperassenwinkel heen te werken, en ik moet eerlijk zeggen dat ik dit het vervelendste onderdeel van het hele traject vond. Maar goed, als je daar dan netjes doorheen geloodst wordt heb je in elk geval de zekerheid dat je op het goede spoor zit.
Toen alle benodigde documenten voor de aanvraag van de S.R.O. getekend konden worden bij Victor, de advocaat in Liberec, was het goed opletten wat je ondertekende (alles werd uitvoerig in het Engels uitgelegd, en zonodig toegelicht door de eveneens aanwezige Astrid of Maurits), anderzijds was het ook een kwestie van aanvoelen dat het in vertrouwde handen was, en dat vertrouwen daadwerkelijk te geven. Doe je dat niet, dan moet je alles zelf gaan uitpluizen. En dáár hadden we nou net helemáál geen zin. Maar van onszelf hadden we ook niet de zekerheid dat het dan wèl zou goed komen. Meer iets voor een nijvere hobbyist. We hadden alle vertrouwen in Astrid, Maurits en daardoor ook in Victor die door hun voor deze klussen in de arm genomen was. Het werd dan ook keurig geregeld zodat op 10 januari 2007 de S.R.O. een feit werd waarmee we als ‘directeur van ons bedrijf’ verder konden in het traject van zoeken naar de passende woning. En dat was een veel leukere onderneming.

Er zijn daarna nog 3 reizen van een kleine week gevolgd waarin we vooraf veel informatie en vragen hebben uitgewisseld over de bijzonderheden van verschillende mooie regio’s, maar nu met een kortere reistijd vanuit Nederland. Dit vonden we in bepaalde stukken van de regio Decin, maar daar was de spoeling dun op de huizenmarkt. Zo zakten wij af naar het zuidelijke deel van de regio Liberec en orienteerden ons op het oostelijker gelegen Jablonec nad Nissou en meer naar het westen, de regio Ceska Lipa.
Elke reis werden we gaandeweg wijzer en reden door practige stukken natuur. Door de combinatioe van zeer frequent emailcontact en eigen bevindingen kregen we een steeds beter beeld van de haalbaarheid van onze wensen en de criteria die we aanvankelijk gesteld hadden. De ‘portefeuille’ met te zoeken objecten werd per reis beter geschift: niet meer als een dwaas zoveel mogelijk woningen willen bekijken. Daarbij hielden Astrid en Maurits ons met de benen op de grond, waarbij ze elke valse illusie in de kiem smoorden. Als Astrid dat al niet deed met al haar schriftelijke en mondelingen toelichtingen, dan versterkte Maurits dat wel met zijn toelichtingen, vergezeld van zijn duidelijke non-verbale expressie. Deze ontnuchterende werking kwam ons niet altijd even goed uit omdat het ons verschillende keren als een koude douche uit een idyllische droom wakker schudde. Maar daarom des te waardevoller, want illusies worden soms heel duur verkocht. De zorg die zij bij aanvang van het traject beloofden maakten ze hiermee waar: neem de tijd, laat het goed op je inwerken, want het komt vanzelf op je pad.
Naast de verstrekte informatie heeft Maurits van verschillende interessante objecten een uitvoerig bouwkundig rapport opgemaakt waarbij tot in detail een kwalificatie van prijs versus kwaliteit, de noodzakelijke en gewenste renovatiekosten, stijl en autenticiteit, een eindconclusie werd getrokken, waarbij een vergelijk gemaakt werd met andere woningen en prijzen in de betreffende regio.
Dat we concessie moesten doen m.b.t. onze ideale wensen wisten we vooraf, maar Astrid keek verder dan die wensen en opperde ook andere opties. Sommige opties verbaasden ons enigszins en sommige vielen per direct af. Maar het is juist één van die onverwachte panden geweest in de regio Litoměřice, in Dubicna, 8 reisuren vanuit Nederland, waar we met groot enthousiasme over in onderhandeling zijn gegaan.
En ook hierin was er een zorgvuldige afstemming door Astrid en Maurits, met adviezen, samen besluiten en bedachtzaam onderhandelen.
We hadden bij een eerdere gewenste woning deze prijs- en voorwaardenonderhandeling al eens meegemaakt, en inmiddels de ervaring dat dit scherp en zorgvuldig werd uitonderhandeld. Deze spannende transactie werd toen, zelfs toen beide partijen het over alle voorwaarden eens waren en er getekend kon worden, door de verkopende partij op het laatste moment ingetrokken. Op dat moment een zeer bittere pil voor ons, maar achteraf zijn we er bijzonder content mee.
De onderhandeling van Dubicna ging bijzonder vlot. De procedure daarna evenzo. Op 11 maart hebben we de woning bekeken. Na een bezinning van enkele dagen is de onderhandeling begonnen. Op 27 april was de woning bij het kadaster ingeschreven op onze SRO, en kon even later de sleuteloverdracht plaats vinden. Vervolgens zijn voor ons de aansluitingen voor water en electra geregeld en zijn de benodigde verzekeringen tijdig afgesloten en wordt de administratie en boekhouding van de S.R.O. op orde gehouden. Maar ook na deze aankoop kunnen wij een beroep op de kennis en dienstverlening van Maurits en Astrid doen en is ook de gang naar de advocaat, Victor heel toegankelijk. We hebben dan ook ná deze prachtige aankoop het idee dat we op deze mensen terug kunnen vallen als het nodig is.

In een korte samenvatting kunnen we vaststellen dat we in een periode van ¾ jaar gekomen zijn tot de aankoop van een woning die zeer goed aansluit bij onze wensen. Het aankooptraject is door Astrid en Maurits Teuthof op een voortreffelijke wijze begeleid. We hebben veel informatie en support gekregen en zijn een mooie ervaring en een prachtige 2e woning in Tsjechië rijker. De beloften die op www.giantrealestate.nl worden gedaan worden méér dan waargemaakt. We zijn er zeer mee ingenomen dat we deze twee mensen hebben ontmoet in het vervullen van onze wens om in Tsjechië onze 2e woning te kopen.

Roel Altena
Gallery
Copyright © 2005-2018 Giant Holiday Homes S.R.O.