Familie Christoffels

Tijdens een wandeling kwamen ze puur toevallig uitgelopen bij het object van hun dromen; een oude boerderij met een karakteristiek karakter en een optimale ligging!

Vakantie, mooi weer, rust, alleen het geluid van fluitende vogeltjes, oude appelbomen langs de wegen, behulpzame mensen, mooie fietspaden, lekkere broodjes, bier (ook voor dames), en in de winter skiën .

Als je gewend bent om wakker te worden van aankomende en vertrekkende vliegtuigen,
’s morgens in alle vroegte aan moet sluiten in de rij om op je werk te komen, in plaats van oude appelbomen, alleen maar nieuwbouw langs de wegen ziet staan en steeds maar weer achterom moet kijken of de gemeente niet spontaan een weg door je huis heeft geprojecteerd of een waterberging in je achtertuin, dan is Tsjechië “ the place to be ”.

Na een aantal keer in Tsjechië op vakantie geweest te zijn en daar enorm genoten te hebben van de rust en ruimte en de mogelijkheid om overal heen te kunnen rijden zonder kilometers files en vertraging, vonden we dat het maar eens tijd werd om ons te oriënteren op een tweede huis in Tsjechië. In het najaar van begonnen we ons meer te verdiepen in de mogelijkheden. Voor ons zelf hadden we besloten om ons goed te oriënteren voordat wij tot werkelijke aankoop over zouden gaan. Niets overhaast dus. Met het oog op skiën ging onze voorkeur uit naar het Reuzengebergte.

In eerste instantie ga je zoeken op de websites van makelaars in Tsjechië. Bij sommige websites kan je een vertaling aanvragen van een advertentie, waarna je dan bericht krijgt dat het huis allang verkocht is. Bij anderen moet je een hele vragenlijst invullen, alleen om informatie te krijgen en bij de derde hoor je helemaal niets.

Bij Giant was dat net even anders. Op het verzoek om meer informatie over een bepaalde woning kwam direct een heel uitgebreide mail . Opvallend was de manier waarop de vragen beantwoord werden. Niet zoals bij veel bedrijven een standaard bericht, maar veel persoonlijker.

Tijdens een vakantie hebben wij voor de eerste keer kennis gemaakt met Maurits en Astrid, in hun woning in Castolovice. In tegenstelling tot de meeste makelaars kantoren wordt je bij Giant niet in een luxe kantoor ontvangen, maar aan de keukentafel. Schoenen uit, want buiten is het nog een blubberzooi.

Het klikte direct, mede door hun gewone manier van doen. Onder het genot van een kop koffie proberen zowel Astrid als Maurits, ieder op hun eigen wijze, te ontdekken of je zelf weet wat je wilt en zo ja, wat je dan wilt. Ga je kiezen voor een grijze communistenkeet, nieuwbouw of een bestaand authentiek Tsjechisch huis. Zoek je iets in het Reuzengebergte of dichter bij huis. Wat komt er bij kijken, wat kost het buiten de woning om enz.

Op de terugweg vanuit Castolovice duizelde het ons van de mogelijkheden en vragen, maar we hadden een goed gevoel bij de mensen achter Giant en we wisten in ieder geval met wie wij de rest van het traject zouden ingaan. Uiteraard kregen we van Astrid nog een aantal objecten mee, waar we zeker langs moesten rijden.

Februari is natuurlijk niet de beste periode om een woning te bekijken, en het huis waar wij in eerste instantie naar gingen kijken, lag erg achteraf, ver buiten de bewoonde wereld, en het hele dorp zag er nogal “spookachtig” uit.

In die week hebben we de nodige kilometers (aan de hand van TomTom) door Tsjechië gereden, maar niet gevonden wat we zochten. Op advies van Astrid zijn we eens in het IJzergebergte en de omgeving van Liberec gaan kijken. Misschien minder dicht bij de grote skigebieden, maar zeker de moeite waard.

Weer terug naar huis om daar weer de diverse websites af te struinen. In de tussentijd hebben we zelf al besloten dat we eigenlijk niet direct in het Reuzengebergte wilden wonen, maar meer richting het IJzergebergte of in de omgeving van Frydlant. Het moest een woning worden met ruimte en mogelijkheden, en er moest natuurlijk iets aan te verbouwen zijn.
In augustus togen we weer met een pakket plaatjes en omschrijvingen van woningen onder de arm richting Tsjechië.

Een huis had onze bijzondere aandacht. Een oude boerderij in de buurt van Jablonné v Podještĕdi. Vooral het taalgebruik van Maurits had ons nieuwsgierig gemaakt. “Niet alleen is het karakteristieke karakter van dit object differentieel, ook de ligging is gewoonweg optimaal”. Wie zou nu niet zo’n huis willen.

Na een paar dagen de hele omgeving afgefietst te hebben, met de nodige lekke banden, geen boerderij gevonden. Toch Maurits maar even gebeld, om te vragen of we niet in de verkeerde Jablonné aan het zoeken waren. Maar volgens Maurits moest het daar ergens staan.

Uiteindelijk hebben we de moed laten zakken en zijn we maar verder getrokken richting Trutnov. Na anderhalve week toch weer een keer langs Jablonné gereden en daar enkele dagen op een camping gestaan. Op de laatste avond van onze vakantie in Tsjechië tijdens een wandeling in de omgeving, liepen we onverwacht tegen het huis aan. Prachtig gelegen tegen een heuvel, grenzend aan een meertje en aan een bos. Liefde op het eerste gezicht. Grote woning met een grote schuur. Rust en ruimte, wat willen we nog meer. Een nieuw dak, een nieuwe voordeur, een aantal nieuwe kozijnen enz. Echt wat we willen.

Bij thuiskomst hebben we direct Astrid en Maurits gevraagd om een afspraak te maken met de verkopende makelaar. De makelaar was op vakantie, dus we moesten even geduld hebben. Er waren nog andere mensen die de woning wilden bezichtigen, dus dat waren voor ons spannende tijden. Na enkele weken konden wij de woning gaan bezichtigen. Het zag er nog steeds fantastisch uit, inclusief het dak, kozijnen enz. Binnen een mooie hal met trap, badkamer en woonkamer met grote tegelkachel. Op zolder een steenmarter en in de kelder een vleermuis. Eigenlijk waren we al helemaal verkocht.

Gelukkig stonden Maurits en Astrid nog wel met beide benen op de grond. Nadat de makelaar vertrokken was werd er onder het genot van een kop koffie besproken wat we gezien hadden en of we verder wilden gaan. Voor ons was de keus niet moeilijk.

We hebben er de hele terugreis naar huis over nagedacht en bij thuiskomst aan Maurits te kennen gegeven dat hij een bod mocht doen. Door achterstallig onderhoud werd het een bod dat een flink stuk onder de vraagprijs lag. De verkopende makelaar had een vaag verhaal over een potentiële koper die tien dagen bedenktijd had gekregen. Dus wij moesten nog minstens tien dagen wachten. Maurits heeft hierop te kennen gegeven dat we dan wel op zoek gingen naar een andere woning. We waren wel enigszins teleurgesteld, maar het zou niet het enige huis in Tsjechië zijn. De volgende dag belde Maurits of we ons bod met een paar procent wilden verhogen, dan wilde de huidige eigenaar wel verkopen! De tien dagen waren bedoeld om de prijs op te drijven. Na rijp beraad van circa 2 minuten zijn we akkoord gegaan.

Binnen enkele dagen waren de contracten getekend en kon het traject voor het overschrijven van de woning naar het kadaster. Op internet hebben we het hele traject van stap 1 t/m 8 kunnen volgen.

Eind november was de sleuteloverdracht. Aangezien wij door werk verhinderd waren hebben Astrid en Maurits dit voor ons gedaan. De vorige eigenaar nam op hartverscheurende wijze afscheid van het huis. De overdracht van de woning is een feit!

Later hebben wij de sleutel bij Astrid en Maurits opgehaald en op dit moment zijn wij in bespreking met een aannemer om het dak te vervangen.

Wij zijn erg blij met ons huis in Tsjechië en zouden het een volgende keer weer zo doen met precies dezelfde mensen. De service en begeleiding van Giant is enorm. Daar kunnen veel bedrijven een voorbeeld aan nemen.

Astrid en Maurits. Voor zover bedankt en we zullen elkaar hopelijk nog regelmatig spreken en zien.

Carolien en Jack
Gallery
Copyright © 2005-2018 Giant Holiday Homes S.R.O.