Familie van der Weegen

Zij startten met het aankopen van een woning in het Noorden van Tsjechie en na een lange periode van wachten zijn zij de eigenaar geworden van hun huis in Tsjechië.

Al jarenlang liepen wij rond met het plan een eigen camping te beginnen. Steeds maar deden wij verschillende websites afstruinen naar locaties die voor ons haalbaar zouden zijn met ons beperkte budget. Zeker een aantal jaren geleden was het aanbod van mooie huizen met een forse lap grond erom heen nog ruim in landen zoals Tsjechië, Slowakije en Hongarije maar bijvoorbeeld ook Zweden.

Na verloop van tijd werd echter duidelijk dat dit niet haalbaar was voor ons. Niet alleen merkten wij dat het aanbod steeds kleiner werd maar ook dat de prijzen steeds flink stegen. Er viel bijna niet tegenop te sparen. Aangezien wij allebei fervente klussers zijn hebben we het campingplan (voorlopig) dus maar laten varen en besloten een carrière in de projectontwikkeling te starten.

De website van Giant stond al snel bij ons in de favorieten, vooral vanwege de heldere informatie die steeds bij de verschillende huizen gegeven werd. In de zomer hebben we toen echt de knoop doorgehakt en besloten nu echt serieus op zoek te gaan naar een geschikt pand om te renoveren. Slowakije en Hongarije waren inmiddels bij ons afgevallen en een afspraak werd gemaakt bij Giant voor het bezichtigen van 4 verschillende huizen. In eerste instantie waren we nog wel wat terughoudend aangezien we de bemiddelingskosten toch vrij fors vonden, maar goed, bezichtigingen kunnen nooit kwaad.

We werden zeer vriendelijk ontvangen in hun schitterend gelegen huis in Castolovice, net boven Ceska Lipa. Er werd net een huwelijk voltrokken in het kleine kapelletje vlak voor hun huis in dit droeg meteen al bij aan de sfeer en indruk die wij van dat dorpje kregen.

Bij de eerste bezichtiging kregen we meteen al een goede indruk van de manier van werken van Astrid en Maurits. Het eerste huis was potentieel zeer mooi en groot maar werd vriendelijk doch dringend afgeraden door hen. Het huis had grote tekortkomingen in de constructie, en renovatie zou een zeer grote kostenpost betekenen. Ons werd gewezen op verzakkingen, bijna instortende plafonds en provisorisch aangebrachte “verbeteringen”. Vervolgens reden we naar het volgende huis; tevreden tot nu toe over onze begeleiders, wat ongerust geworden of niet ieder huis in Tsjechië er zo uit zou zien!

Gelukkig was het volgende huis in een veel betere staat. Daarna naar het volgende huis. Door de korte termijn was het niet gelukt om een afspraak te regelen zodat we naar binnen zouden kunnen gaan, maar dit huis was uitgaande van de foto’s op internet onze favoriet, dus wilden we het toch graag zien. Maurits had dus ook niet het exacte adres gekregen, en aangezien het huis nogal verscholen lag kostte het flinke moeite en leuke wandelingen door het Tsjechische landschap om het huis te vinden. Het huis zelf zag er ook werkelijk schitterend uit maar lag zo afgelegen in het bos dat het eigenlijk alleen lopend te bereiken was.

Als laatste zouden we nog een huis bekijken in Castolovice zelf, en aangezien het dorpje niet zo erg groot is, praktisch de buren van Astrid en Maurits zelf. Dit huis beviel ons boven verwachting goed. Het was niet moeilijk voor te stellen hoe dat weer een prachtig gerenoveerd Poloroubenka huis zou worden, en de aantrekkingskracht van het dorpje konden wij ook wel zien.

Diezelfde avond eigenlijk nog tijdens een heerlijk maal in een restaurant in Ceska Lipa hebben wij besloten voor Castolovice te gaan. De beslissing was vrij rationeel: de mogelijkheden om dat huis te renoveren en met een leuke winst weer te kunnen verkopen leek het meest reëel in Castolovice, alhoewel het zeer zeker een huis was waarin wij onszelf goed konden voorstellen te leven.

We wilden geen overhaaste stappen maken dus nog goed overdacht tijdens de terugrit naar Nederland de volgende dag, maar diezelfde avond in Nederland nog naar Giant gebeld en aangegeven dat we serieuze interesse hadden in het huis. De onderhandelingen met de eigenaren van het huis gingen zeer vlot en in een week tijd waren we tot een overeenkomst gekomen, met een tegen de verwachtingen in zeer forse prijsverlaging!

Nu begon het lange wachten: de eigenaren waren nogal koppig en wantrouwend en wilden alles op hun eigen ouderwetse manier geregeld hebben. Dit gaf bij ons nogal wat ongerustheid of het allemaal wel op tijd geregeld kon worden, maar ik weet zeker dat dit Giant en Viktor, de huisadvocaat, ook de nodige vloek en zucht heeft moeten doen uiten.

Ondertussen deden wij hen maar bestoken met e-mails, en ieder mail werd vlot en netjes beantwoord, terwijl lang niet alle vragen van ons te maken hadden met de feitelijke aankoop van het huis zelf. “Daar zijn ze weer” moeten ze vaak gedacht hebben als ze ’s morgens hun e-mail openden. Desalniettemin, we werden altijd geholpen waarmee ze maar konden. Toen ook leerden we dat ze hun geld echt wel waard waren: hun begeleiding is voor ons onmisbaar geweest en was ook altijd een steun in de rug. Prettig was ook te zien dat er niets veranderde aan het niveau en bereidwilligheid om te helpen zelfs na de sleuteloverdracht.

Viktor de advocaat, heeft ons goed geholpen bij allerlei financiële zaken, en hij komt ons ook betrouwbaar en deskundig over, echter we vonden het bij hem in zijn kantoor toch af en toe wat te vlot gaan. Een mail aan hem met vragen werd helaas wat onvriendelijk beantwoord door Viktor, maar ik moet zeggen dit was voor ons het enige minpuntje in het hele proces.

Al met al zijn wij dus zeer tevreden, en als de zaken goed gaan zullen er nog vele huizen volgen in Tsjechië, en hopelijk kunnen wij ook dan van Giant’s diensten gebruik maken.

Mocht iemand nog meer vragen hebben over Giant Real Estate zijn wij altijd bereid deze te beantwoorden.

Groetjes,

Willem en Diana
Gallery
Copyright © 2005-2018 Giant Holiday Homes S.R.O.