Familie Venis

Zij zijn de trotse eigenaars van een woonboerderij in Andelka, verderop in dit verhaal leest u hoe hun zoektocht verliep.

In de zomer besluiten we een huis te gaan zoeken in Tsjechië. Via internet komen we o.a. uit bij Giant Real Estate. We hebben uitgebreid mailcontact en Astrid beantwoordt met engelengeduld alle vragen. In september reizen we af voor een rondje Tsjechië (Decin, Liberec, Turnov, Trutnov, Kraloverahdecky en via Praag naar Karlovy Vary. Op deze manier krijgen we een aardige indruk. De regio Liberec spreekt ons erg aan. De omgeving is prachtig en het is dichterbij dan bijv. de regio Trutnov. Tijdens deze reis zien we dat zeer veel huizen opgeknapt worden, een duidelijk teken dat het economisch beter gaat.

Goed voorbereid bezoeken we de Second Home beurs. De kennismaking met Astrid en Maurits verloopt zeer leuk, met als klap op de vuurpijl een optreden in een tv-programma.

Giant gaat voor ons op zoek naar een geschikt pand, zelf zoeken we ook zeer intensief op de Tsjechische funda en op sites van andere makelaars. Juist omdat we zo intensief zoeken zien we vrij snel de enorme prijsverschillen voor een en hetzelfde huis (tot wel € 30.000,=!!) die sommige makelaars gericht op de Nederlandse markt hanteren. Giant geeft de prijzen zowel in euro’s als in Tsjechische kronen aan.

We maken een lijst met mogelijke panden, die voortdurend aangepast wordt omdat de huizen als warme broodjes over de toonbank gaan, of omdat ze simpelweg van de markt gehaald worden, vaak komt zo’n pand later weer met een nieuwe (hogere) prijs bij een andere makelaar in de verkoop.

Van Astrid hebben we in deze periode zeel veel geleerd over de Tsjechische onroerend goed markt.

We besluiten uiteindelijk 2 dagen te reserveren om 6-8 huizen te bekijken. We zien wel welke huizen dat worden, ons lijstje wijzigt nog steeds.
Uiteindelijk blijven er 4 huizen over, een beetje weinig, dus Astrid gevraagd of zij nog suggesties heeft. Zij komt vrij snel met nog een paar opties. Uiteindelijk zullen we 5 huizen gaan bekijken.

De eerste dag gaan we met z’n vieren op pad, heel informatief, zeer gezellig en het weer is prachtig. Het eerste pand is net zo indrukwekkend als op de foto’s, alleen er moet erg veel aan gebeuren en we knappen af op ‘de tuin’ die erg ongelukkig gelegen is.

Vervolgens gaan we naar een huis waarover ze getipt zijn door een Tsjechische makelaar. Een soort woonboerderij zoals je ze ook tegen kunt komen in bijv. Duitsland of Frankrijk. Ook hier moet zeker het nodige aan gedaan worden, maar het huis heeft iets wat ons wel aanspreekt. We krijgen allerlei ideeën hoe we van dit huis ons droomhuis zouden kunnen maken. Maurits rekent globaal uit wat deze plannen ons zouden gaan kosten.

De volgende dag gaan we alleen met Maurits op pad en bekijken een boerderijtje wat we al maanden erg leuk vinden. We staan buiten op straat in de regen op de Tsjechische makelaar te wachten. Het is dat die beste man speciaal voor ons komt, anders waren we waarschijnlijk direct doorgereden. Wat een tegenvaller. De ligging is vreselijk en het pand zelf spreekt ons totaal niet aan.

Het volgende huis is weer een echt renovatieproject, van de omgeving worden we zeker niet vrolijk. Maar ja, de eigenaar komt speciaal uit Praag, dus wachten we beleefd tot we het huis kunnen bezichtigen.

Het laatste huis dat we bekijken wordt nog bewoond door een ouder echtpaar.
Dochter en schoonzoon komen gezellig langs om samen met ons door het huis en de tuin te lopen. De kamers zijn ruim, maar ook hier knappen we weer af op de locatie. De schuur lijkt een waar museum, volgestouwd met antiek gereedschap en allerlei antieke agrarische werktuigen. Deze 2e dag heeft niets opgeleverd, behalve dan vreselijk onweer en gigantische hagelbuien.

De volgende dag besluiten we om nog eens langs het 2e huis te rijden. De regen komt met bakken uit de hemel. Het liefst hadden we het huis nog eens goed van binnen willen bekijken. De Tsjechische makelaar woont ver weg, het zou hem veel tijd kosten. Dit vinden wij een vreemd argument, zeker gezien de provisie die hij ontvangt bij verkoop.

De volgende dag besluiten we een bod uit te brengen. Een laag bod gezien onze verbouwingsplannen. Het pand staat nog maar 2 weken in de verkoop, dus we verwachten eigenlijk niet dat het tot een deal komt. We besluiten eerder naar huis te gaan. Op een parking langs de Duitse autobahn kijken we even of er nog berichten zijn. Maurits vraagt ons met spoed terug te bellen. Hij feliciteert ons met ons nieuwe huis. We zijn werkelijk stomverbaasd dat het hem gelukt is. Maurits heeft zeer goed onderhandeld. Later hoorden wij van Viktor (de Tsjechische advocaat) dat de eigenaar zich eigenlijk zeer schuldig voelde dat hij het huis, dat al zo lang in de familie was, in de verkoop had gezet. Misschien hebben onze verbouwingsplannen een beetje meegeholpen.

Alle zaken rond de koop van ons huis zijn door de Teuthofjes en Viktor prima afgehandeld t/m de sleuteloverdracht en allerlei contracten voor water, energie, afval en opstalverzekering.

Inmiddels hebben we al een week doorgebracht in ons nieuwe huis om nog eens goed te kijken hoe we alles willen verbouwen. De eerste kennismaking met de buren verliep zeer leuk. Binnenkort gaan we weer en hebben dan een afspraak met de aannemer.

Coos en Danusia Venis
Gallery
Copyright © 2005-2018 Giant Holiday Homes S.R.O.