Gradus Schippers

Na een grondige oriëntatie en na een lange periode van het hoofd koel houden en geduld uitoefenen vond Gradus Schippers zijn droomhuis.

Ik was nog nooit in Tsjechie geweest en sprak het land mij eigenlijk ook niet tot de verbeelding.

In de slipstream van m’n kameraad [hij was zodanig enthousiast over z\\\'n vakantie\\\'s in Tsjechie,en de betaalbaarheid van de huizen aldaar dat hij er een huis wilde gaan kopen] ben ik met hem meegegaan naar een afspraak met Giant Real Estate in Tsjechie, om vervolgens nog een aantal dagen het land te gaan verkennen en wat huizen te gaan bekijken.

Na dagen toeren begon bij mij het zelfde enthousiasme op te borrelen, een schitterend land, fraaie natuur, vriendelijke mensen en relatief goedkope huizen.

Het door mij hooggeprezen gedachtegoed van mijn goede vader \\\’koop in den vreemden niet wat eigen dorp Ubiedt\\\’ begon reeds snel z\\\’n kracht te verliezen. Eenmaal weer terug in Nederland bleef Tsjechie met een warm gevoel hangen, zodanig, dat het plan om zelf ook een éigen stekje\\\’ in den vreemde te gaan kopen in een sneltreinvaart vaste vormen begon te krijgen.

Omdat de eerste indrukken in het kennismakingsgesprek met Astrid en Maurits aangenaam was, ze namen alle tijd voor ons, gaven veel nuttige informatie, drongen niets op. In tegendeel, hun gereserveerde houding in het aanbieden van te koopstaande huizen was eigenlijk een streep door onze rekening, wij wilden huizen gaan bekijken. Maar hun advies was, ga eerst eens onderzoeken wat voor gebied jullie het meest aanspreekt. Neem de tijd, laat je niets opdringen. Een instelling van hun die mij veel vertrouwen gaf in hun.

Al met al zijn wij 4 keer voor enkele dagen aan het toeren geweest, continue wikken en wegen, niet zomaar pandjes kijken, maar panden die wij van te voren middels foto;s en beschrijvingen hadden geselecteerd. Veel panden beoordeeld, slechts een paar konden de toets der kritiek doorstaan. Ondertussen ondersteunden Maurits en Astrid ons optimaal via het e-mail fenomeen, op alle vragen werd door hun snel en uitvoerig gereageerd.

Wij waren onder tussen een paar keer in de regio Liberec geweest en telkens sprak mij de knusheid van het gebied rond Cesky Dub tot de verbeelding, de kleine dorpjes in dat gebied zijn veelal ingeslapen en de huizen vaak grotendeels in gebruik voor recreatie.

Het eerste interessante huis werd net voor de bezichtigingsafspraak verkocht. De onderhandelingen met Dehtary liepen niet van een leien dakje, terwijl de prijs al rond was gingen de verkopers tijd rekken, laten je in onzekerheid en er is niets zeker. Het maakte mij flink pissig, het is een mentaliteit waar Maurits naar zijn zeggen zich regelmatig het hoofd aan heeft gestoten.

Met een rood hoofd en stampende voetjes probeerde hij dan heel de Tsjechische maatschappij naar zijn pijpen te laten dansen. Helaas dansten zij niet. Dus is hij wat rationeler gaan worden en heeft geleerd zijn Anglo-Nederlandsche mentaliteit op een andere wijze te gebruiken. Proberen in dergelijke situaties, rustig maar lastig, toch zijn zin te krijgen,je niet laten frustreren, maar lachen in je vuistje als de Tsjechen toch omgaan en je padje alsnog gaan bewandelen. Zelf had ik de \\\’pijp al aan maarten gegeven\\\’ maar danks zij hun strategische aanpak, geduld en inspanning zijn de kontrakten getekend onder de voorgestelde konditie\\\’s van Viktor en de Teuthof\\\’s.

Het heeft aardig wat voeten in de aarde gehad, maar sinds 1 juni 2007 hebben wij een prachtige, vrijwel authentieke polo roubenka huis in Dehtary.

Wij zijn erg tevreden over hun professionele begeleiding en laten ons ook met het komende onderhoud en aanpassingen van de woning door hun adviseren en ondersteunen.

Gradus Schippers
Gallery
Copyright © 2005-2018 Giant Holiday Homes S.R.O.