Olga en Vladimir uit Rotterdam e.o.

Deze familie kwam bij Giant terecht via een artikel in het blad Elsevier en zijn nu de eigenaar van een woonboerderij aan de rand van het Reuzengebergte.

Als mijn zus en ik onze e-mail openen, zien we een brief van Giant Real Estate. Het is zover. Astrid schrijft dat ze nu de sleutels van onze huis in Borovnice heeft en stuurt ons een paar prachtige foto’s van het huis dat in de sneeuw staat. Ons eigen huis in Tsjechië!

Hoe het begon.
Zoals altijd, kregen wij als abonnees een nummer van het tijdschrift Elsevier op onze deurmat met op voorpagina de tekst “Tweede huis over de grens”. Hier, hij ligt nu voor me: nummer 25.
We waren op zoek naar een goede investering van het geld. In het artikel ging het onder andere over de vakantiewoningen in Centraal-Europa, waaronder ook Tsjechië. We stonden versteld van de prijzen van de woningen daar, gezien het feit dat Tsjechië een echte “wintervakantieland” is en bovendien een prachtige natuur heeft. Astrid Teuthof van Giant Real Estate vertelde in het artikel over de aankooptraject van een woning in Tsjechië. Wij werden heel enthousiast na het lezen van die informatie en gingen kijken op de site van Giant Real Estate. Daar hebben we een paar woningen uitgekozen die we leuk vonden en pakten vervolgens de telefoon.

Vanaf het eerste telefoongesprek begrepen we dat we te maken hebben met professionals. Astrid vroeg ons eerst aan welke criteria een huis moet voldoen qua prijs, ligging en wat de bestemming van het huis moet worden (verhuur en/of bewoning). Omdat de toekomstige woning vooral voor verhuur bestemd zou worden, ging onze voorkeur naar een toeristische gebied Reuzengebergte. Toen wij zeiden interesse te hebben in een vakantiewoning in Tsjechië en dat we een woning die op hun site staat op het oog hebben en willen hem ook reserveren, adviseerde Astrid ons met klem eerst het huis met eigen ogen te komen bekijken en dan pas beslissen over een reservering. Een plaatje zegt namelijk weinig over de werkelijke (bouwkundige) toestand. We gaven haar 100 procent gelijk, want zo koop je een kat in de zaak en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Toen dat huis over een paar dagen door iemand anders was gereserveerd, jammerden we dan ook niet lang.
Van elke huis dat ons interesseerde kregen we van Astrid een uitgebreide beschrijving, maar ook de kosten van het opknappen of restauratie. Op een gegeven moment begrepen we dat het uitzoeken van een huis langer dan twee weken voor vertrek geen zin had omdat de huizen daar echt als zoete broodjes over de toonbank gaan. Dit hadden wij inmiddels al door.
Een week voor onze reis naar Tsjechië hadden we vijf huizen gekozen. Bijna gelijk vielen er twee af.
Niettemin kwam Astrid steeds met nieuwe advertenties en uiteindelijk waren een paar dagen voor ons vertrek definitieve afspraken gemaakt met de plaatselijke makelaars . Zelfs toen we al onderweg naar Tsjechië waren, kregen we opeens een telefoontje dat er nog een woning uit onze voorkeurslijst was verkocht.
3 dagen in Tsjechië
Als we terugdenken kunnen we het nog steeds niet geloven maar het is waar. Na 3 dagen tekenden wij een koopcontract.

Dag 1 en 2 Bezichtiging
Er waren 5 huizen op onze lijst.
Het huis nummer 1 was het goedkoopste van allemaal. Maar toen wij daar met een auto aankwamen zagen we een ”rubenka in autentieke bouwstijl”. Bij dit soort huizen wordt in advertenties gemeld: voor de echte doe-het-zelfers onder u. De kosten van restauratie van zo’n huis zijn zo ongeveer dezelfde als de bouw van een nieuwe huis. Na de woorden van beleefdheid aan de glimlachende makkelaar, gingen we snel verder.
Het volgende huis was voor ons een grote opluchting, want na de eerste teleurstelling begonnen we al spijt te krijgen van het hele avontuur. Het was een vrij grote huis met een sfeer. De eigenaar was een schilder en het hele huis was verfraaid met zijn werken. Maar er was helaas heel weinig grond bij het huis en het huis zelf was een klein stukje boven ons budget.
Toen we het derde huis zagen snapten we bijna meteen dat onze zoektocht was afgelopen, dit was wat wij zochten. Het huis voldeed echt aan al onze wensen. Een grote huis van twee verdiepingen een een stuk grond van 5000 meter erbij en dan nog in het midden van vele toeristische trekpleisters.

Dag3
Op de derde dag gingen we naar de advocaat die samen werkt met makelaars Theuthof. Hij had alle nodige papieren al verzameld ook de koopcontract van een woning in Borovnice had hij al klaar liggen. Na 2 uur en een stuk of 50 handtekeningen was het voorbij. Toen begon het afwachten van het afhandelen van de papieren door de verschillende officiële organisaties. En nu, nog geen drie maanden later is het huis officieel ons eigendom.

Al het traject en in het bijzonder deze 3 dagen dat we in Tsjechië waren, waren door Astrid en Maurits tot het puntje gepland. De vele e-mails werden binnen 24 uur heel uitvoerig beantwoord . Alle nodige documenten waren op tijd verzameld en naar alle afspraken gingen Astrid en Maurits mee. Ze hielpen ons met de taal en Mautis gaf een bouwtechnische beoordeling. We verbaasden ons hoe toegewijd deze twee mensen zijn aan hun zaak. Ze helpen niet alleen met de aankoop maar ze doen veel meer. Zo hielpen zij ons bijvoorbeeld met het vinden van een pensioen waar we tijdens ons bezoek verbleven en kregen we veel aanvullende informatie over Tsjechie op allerlei gebieden. Ze namen ook de sleutels van ons huis in ontvangst zodat we daar niet speciaal voor naar Tsjechië hoefden. Ook regelden ze de verzekering en gas- en wateraansluiting. Maurits kent bovendien de plaatselijke aannemersbedrijven en hij zelf heeft voor ons als bouwkundige een offerte van de verbouwing van het huis gemaakt. We weten nu dus precies waar we aan toe zijn.
Na veel tegenvallers met andere makelaars en investeringbedrijven zowel in Rusland als in Nederland waren we aangenaam verrast . En hoewel hun diensten best wat hebben gekost, kunnen wij zeggen dat ze het geld waard waren.

Wij kwamen, wij zagen, wij kochten! Echt in sneltreinvaart.

Astrid en Maurits BEDANKT!

Vladimir en Olga
Gallery
Copyright © 2005-2018 Giant Holiday Homes S.R.O.