Referenties

Een tevreden klant is het bestaansrecht voor een bloeiend bedrijf. Dit is de centrale gedachte binnen onze onderneming om met succes te kunnen bestaan en te groeien. Wij zijn ervan overtuigd dat tevreden klanten worden verdiend en gekoesterd moeten worden, daarom beschouwen wij onze klanten als ons erfgoed. Wij streven ernaar dat iedere klant een nieuwe en gewaardeerde Giant ambassadeur zal worden.

Piet Miske en Judith de Haan

Wij hebben onlangs een huis gekocht in Nrd Tsjechie. We hebben hulp gehad van Astrid Gillis van Giant Real Estate Makelaardij tijdens onze orientatie, bij de aankoop en onderhandelingen. Ze geeft goede technische info over de objecten.

Verder lezen

Wij hebben er erg veel aan gehad en zitten nu innig tevreden in ons huis in Horni Poustevna. Ze regelt alles en geeft uitstekende info ook als je nog in de orientatiefase zit. Deskundig op het gebied van wet en regelgeving in Tsjechie.
Komt nauwgezet haar afspraken na en de communicatie verloopt prima. Prettig in contact en omgang.

Ook nu, ruim een ½ jaar na aankoop kunnen we bij haar terecht met vragen van allerlei aard m.b.t. wonen in Tsjechie. Ze is niet de goedkoopste makelaar daar, maar je krijgt waar voor het geld bij de aankoop en alles wat daarbij komt kijken. Ik kan haar iedereen aanbevelen die ook een huis in Tsjechie wil kopen.

Piet Miske en Judith de Haan

Inklappen

Wijnand van Staveren

Astrid Gillis van Giant Real Estate heeft mij geholpen bij de aankoop van een huis in Tsjechië. Zonder haar deskundigheid en alertheid was deze aankoop zeker niet tot stand gekomen. Astrid Gillis is een makelaar van een kwaliteit die je zelden tegen komt.

Verder lezen

Het is een genoegen om zaken met haar te doen. Astrid is zeer alert, betrouwbaar, met kennis van zaken, niets is voor haar te veel, ze is uitermate snel met reageren, denkt mee en is pro-actief.

Je voelt je bij haar als klant echt de Koning. Ook alle bijkomende vragen lost zij geweldig voor je op. De nazorg na de aankoop is ook geweldig. Ik kan Astrid Gillis dan ook zeer aanbevelen voor een ieder die overweegt om vastgoed in Tsjechië aan te kopen.

Wijnand van Staveren

Inklappen

Familie Coppens

Het is al weer ruim vier jaar geleden dat we na twee vakanties in Tsjechië de conclusie trokken: dit is een mooi land en je kunt hier voor m2 en m3 prijzen waarvan we in Nederland alleen nog maar kunnen dromen een heel mooi stukje onroerend goed kopen waar we fijn vakantie kunnen vieren. In een land waarvan je de taal niet spreekt  leek dat echter een (te?) grote stap…

Verder lezen

Internet maakt de wereld kleiner en aantal maanden na onze vakantie kwamen we na een uitgebreide oriëntatie terecht bij de site van Giant Real Estate. Wat ons bij Giant  Real Estate opviel was de ruime keuze, de goede referenties, de transparantie van de tarieven, de onafhankelijkheid en al snel ook de persoonlijke benadering. Toen we zagen hoe snel we een reactie kregen op een oriënterende vraag en hoe werd geanticipeerd op onze daarop volgende vragen was de keuze snel gemaakt.  Dit zou een partij kunnen zijn waarop we konden vertrouwen om deze stap te maken zonder slapeloze nachten!

Na een aantal woningen te hebben geselecteerd voor een bezoek kwam de aankoop van ons huis in een stroomversnelling terecht . Hierin heeft Giant Real Estate ons met haar kennis en met behulp van haar vaste partners snel en soepel doorheen geloodst.  In amper twee maanden na ons bezoek waren de onderhandelingen gedaan, waren alle administratieve zaken zoals de notariële overdracht en een bankrekening geregeld en waren we de trotse eigenaar van ons huis in Tsjechië.

Vervolgens werd door Giant Real Estate de verbouwing gepland en uitgevoerd op basis van onze wensen. De service gaat echter daarna ook nog door. In de afgelopen vier jaar hebben we Astrid leren kennen als iemand die haar mannetje staat en die voor ons altijd klaarstaat wanneer we verder willen met de volgende fase van ons huis. Of het een verbouwing is, een lekkage of een storing in de installatie , een tuinman of een administratieve vraag. Bij Giant gaat de service verder en dat geeft ons een goed gevoel.

Op basis van onze zeer goede ervaring over meerdere jaren kunnen wij niet alleen Tsjechië maar zeker Giant Real Estate van harte aanbevelen. Mocht u vragen hebben dan kunt u via Astrid onze gegevens opvragen. Wij beantwoorden uw vraag graag.

Familie Coppens

Inklappen

Familie Doorgeest uit Oostzaan

Tsjechië werd bij hen geliefd vanwege de mooie natuur en rustige omgeving en nu zijn ze zelf eigenaar van een woning op een locatie met een groot stuk grond grenzend aan een beekje.

Verder lezen

Ons huis in Krecovice.
Bram en Lennie Doorgeest
Het is de zomer van 1999, waarin het allemaal begon. Voor de eerste keer naar Tsjechië, een vakantiewoning gehuurd van Happy Home. Wat stond ons te wachten, een ander land, tenminste in ieder geval een totaal andere taal en cultuur dan die wij gewend waren met de Frankrijk vakanties van de jaren daarvoor.

Tsjechië stond bij ons meteen hoog in het vaandel, qua natuur, rust, precies wat we zochten. Al snel raakten we geïnteresseerd in een woning voor ons zelf, en de vakanties die op de vakantie van 1999 volgden gebruikten we steeds vaker om woningen die werden aangeboden bij makelaars te gaan bekijken.

Thuis in Nederland zijn wij veel op internet allerlei sites gaan bezoeken met betrekking tot de woningen in Tsjechië. Beseffende dat wij de Tsjechische taal niet machtig zijn was het voor ons wel zo handig om dan in ieder geval te zorgen dat we ergens terecht komen waar wij vertrouwen kunnen vinden. Al surfend en de sites bekeken te hebben vonden wij op internet de site van Astrid en Maurits Teuthof van Giant Real Estate.

De contacten werden gelegd en wij werden door Astrid en Maurits uitgenodigd om naar de Second Home Beurs in Utrecht te komen. Daar in de stand van G.R.E. hadden wij in een gesprek met Astrid onze wensen kenbaar gemaakt met betrekking tot een evt. woning in Tsjechië. Met een tas vol informatie reden wij huiswaarts.

Nu was het serieuze werk toch wel echt begonnen, zo dachten wij. Nou dit was nog maar het begin.

In de zomer, hadden wij een woning te koop zien staan vlak bij ons gehuurde huisje. De afspraak voor een bezichtiging was snel gemaakt, met Astrid en Maurits en de verkopende makelaar deden we binnen een paar dagen de bezichtiging. Nou, de beslissing werd eigenlijk ter plaatse genomen om, indien er nog wat onderhandeld kon worden, deze woning te willen kopen. Meteen blijkt dan hoe nuttig het is dat er een Nederlandse makelaar in Tsjechië werkzaam is, die de Tsjechische taal machtig is.

In januari waren wij de trotse eigenaar van onze woning in Krecovice. In de tussenliggende periode is er echt zo ontzettend veel geregeld door Astrid en Maurits
en door de advocaat Victor die zorgt voor de contracten, verzekeringen, etc. etc. De weg die bewandeld moet worden is niet simpel, maar met de goede begeleiding van Astrid, Maurits en Victor is het beslist in goede handen.

Hopende nog heel veel plezier en rust te vinden in en om onze eigen woning in Tsjechië en wetende dat als er iets is wat van belang is, je ook na de aankoop kan aankloppen
bij Astrid en Maurits, weten wij ons verzekerd van een mooie toekomst in een fantastisch land.

Familie Doorgeest uit Oostzaan

Inklappen

Familie uit Vorden/Dolní Stepanice

Allereerst willen we beginnen met het belangrijkste van ons verhaal eerst even te vermelden. We zijn 100 % tevreden over de gang van zaken en als rapportcijfer krijgen ze van ons een dikke 10, we hebben geen minpuntje kunnen vinden, of het was iets waar ze niets aan konden doen.

Verder lezen

Via internet vonden we beoordelingscriteria en punt voor punt kwamen we tot deze conclusie, de toetsingspunten waren:
• aandacht en wensen cliënt
• motivatie en inzet
• mate en wijze van feedback naar de cliënt
• vlotte en accurate beantwoording van tel, e- mail en post
• (klant)vriendelijkheid en beleefdheid
• bereikbaarheid verkooppresentaties
• prettige en ongehaaste begeleiding en uitleg
• service/reputatie
• openingstijden en mogelijkheden tot bezichtigingen
• op tijd komen bij afspraken
• kennis van zaken
• verkoopsnelheid
• ambitie
• prijs, ligging en staat bekendheid
• nakomen van beloftes

In het kort : luisterend, doortastend, meedenkend, realistisch, correct, vertrouwd, positief, vakbekwaam, dynamisch, gewoon oké, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ons verhaal
We gingen drie jaar geleden voor het eerst naar Tsjechië op wintersport, omdat Oostenrijk te duur werd. We vonden het in Tsjechië prachtig. De natuur, de skimogelijkheden, lekker eten en vooral betaalbaar. De gedachte kwam al snel: ”als we hier nu eens een 2e huisje / vakantie woning konden kopen!!!!!”.

Een jaar later en na wat zoeken op internet kwamen we bij Astrid en Maurits Teuthof van Giant Real Estate. De website stond al gauw bij de favorieten en regelmatig keken we naar het aanbod. Een zoekopdracht ingevuld en al snel reactie terug, we hadden bijna gelijk een goed gevoel. Na een bezoek aan de second home beurs in Utrecht en mensen/een ander stel gesproken te hebben over de betrouwbaarheid van Giant Real Estate, ik bedoel het is toch niet niets een huis te kopen over de grens.

Even later hebben we een afspraak gemaakt om tijdens de wintersportvakantie een huis te gaan bekijken. Helaas net verkocht. Tijdens een nadere kennismaking bij hun thuis, hebben we beter kennis gemaakt met Astrid en Maurits. Natuurlijk hadden we daarvoor al vele e-mailtjes over en weer gemaild. Duidelijkheid, gewoon goed, en vertrouwd. Vanaf het begin gebeurde er veel (nog tijdens de wintersportvakantie hebben we zelf rondgereden en huizen bekeken, met de informatie die we hadden meegekregen van Astrid en Maurits Teuthof).

Een authentieke poloroubenka in een klein dorpje in het Reuzengebergte bekeken, van buiten en ook diezelfde dag nog van binnen. Nadat we ons hier wel zagen zitten, hebben ze (Astrid en Maurits) bekeken of er geen schulden/lasten op het huis zaten, nee dus, gelukkig dachten we. We zijn voor de aankoop 2x naar Tsjechië geweest binnen 3 weken om alle benodigde documenten in orde te maken. Natuurlijk gaat een van beide mee, daarna zijn de officiële contracten getekend om vervolgens ingediend te worden bij het kadaster. Het kadaster doet ongeveer 6 weken over de verwerking van alle documenten.

O ja, ook een rekening geopend bij de CSOB bank in Ceská Lípa met een 5-cijferige pincode. Dit is voor betalingen van verzekeringen, elektra enz. Het geld voor de aankoop van het huis komt eerst op een geblokkeerde rekening bij de advocaat die nauw met hen samenwerkt en alle betalingen worden bevestigd per e-mail, heel keurig, en wanneer het niet duidelijk was, even een mailtje, en dezelfde dag nog een berichtje terug, heel duidelijk.

In Tsjechië kennen ze geen bord van verkocht maar “na prodej” betekent te koop.

Geen vraag naar Astrid of Maurits Teuthof (de bemiddelaars) is te gek, ik heb er zelfs wat van geleerd. Hun website www.giantrealestate.nl is overzichtelijk, bevat duidelijke informatie en gelukkig in het Nederlands. Werkelijk wat zijn wij blij dat Astrid en Maurits ook de Tsjechische taal beheersen, anders waren we er namelijk nooit aan begonnen, dit lukt je niet alleen (ten minste, wij durfden daar niet aan te beginnen).

Jammer genoeg konden we niet bij de sleuteloverdracht zijn, maar nu zijn we de trotse eigenaars van een huis in Tsjechië. Het huis krijgt de naam Pekny Pravidelny (prettig geregeld). Het is wel heel toevallig, of het moest gewoon zo zijn, in Nederland wonen we op nummer 12, en in Tsjechië is het ook 12 geworden. In ons huis in Dolní Stepanice moet nog wel het een en ander opgeknapt worden, een badkamer en voornamelijk schilderwerk.

Maurits en Astrid willen zelfs helpen een brief te schrijven, waarin we ons voorstellen aan de buren.

Heel hartelijk bedankt Maurits en Astrid Teuthof, voor alles.

Inklappen

Familie Saenen uit Berlicum

Wij zijn Ad en Jeanne Saenen. Op onze zoektocht naar een vakantiehuis in Tsjechië (CZ) kwamen wij via internet in contact o.a. met Astrid en Maurits Teuthof. Zij zijn de vertegenwoordigers/makelaars van hun eigen bedrijf Giant Real Estate. Van de meerdere bedrijven waar we contact mee hadden, waren zij echter diegene, die ons via internet de beste informatie gaven.

Verder lezen

Zij gaven ook uitgebreid antwoord op vragen van ons. Wat andere niet deden. Toen wij dan ook voor de eerste keer in CZ kennis met hen maakten, waren we al een beetje aan elkaar gewend.

Wij hadden wat betreft huis keuze vooraf van hen een aantal mogelijkheden gekregen. En ook al waren er verschillende verkocht, Maurits had toch nog wat meer te bieden. Dit eerste bezoek gaat in alle rust. Er wordt niet gejaagd. En er is oprechte interesse in wat wij precies zoeken. Ook als we later in Nederland zijn krijgen we alle tijd om over mogelijkheden na te denken. En wordt er nog eens uitgelegd wat de procedure zal zijn als er tot koop wordt overgegaan. Prima.

Bij ons tweede bezoek lopen we tegen onze keus aan. En door het kennen van de taal en het positief gebruik maken van de connecties is alles vlot te regelen. Ook nadat de koop gesloten is, blijven ze ons bijstaan met raad en daad, zoals advies wat te doen en hoe te handelen bij enige aanpassingen aan het huis. De behulpzaamheid houdt niet op als de centen binnen zijn.

Ik kan deze mensen aanbevelen als je er over denkt om je op de huizenmarkt van Tsjechië te begeven.

Een klein “maar” tje. Ik heb verschillende keren in Nederland een huis gekocht/verkocht. Altijd was er na afhandeling van zaken een klein presentje voor de opdrachtgever. Dat maakte het contact net iets persoonlijker en meer AF. Zo denken wij over jullie en jullie bedrijf. Hopelijk kunnen jullie hier iets mee.

Familie Saenen uit Berlicum

Inklappen

Familie Hoefeijzers uit Breda

Wij vonden hun ideale pand gelegen in het dorpje Trebusin in het Boheems Middengebergte. Met genoegen vertellen wij over onze ervaringen met Astrid en Maurits Teuthof van Giant Real Estate, voor het vinden en aankopen van een huis in Tsjechië.

Verder lezen

In 2005 waren wij voor het eerst in Tsjechië en Polen op vakantie. Die landen zijn ons echt bevallen. Het landschap is er mooi en de mensen zijn vriendelijk. Aan alles is te zien dat deze landen in opkomst zijn, ook voor het toerisme. Hoewel de prijzen langzaam stijgen is alles er ook nog redelijk goedkoop. Kortom heel aantrekkelijk om daar te komen en te verblijven.

Zo is onze zoektocht naar een eigen huis begonnen. Wij hadden op de site van Giant Real Estate een huis gevonden. Een voormalig schooltje in het gebied boven Frydlant. Nadat we een afspraak met Astrid en Maurits hadden gemaakt, gingen we in augustus naar Tsjechië voor de bezichtiging. Prima huis, nog wel wat aan op te knappen, maar zeer acceptabel. Maar helaas de omgeving stond ons niet aan. Troosteloos en verlaten, zo kwam het op ons over.

Astrid heeft ons toen op weg geholpen om eerst een streek te zoeken waar we zouden kunnen vinden wat we voor ons verblijf op prijs stellen. Mooie omgeving, levendige stadjes in de buurt, skimogelijkheden, afstand naar Praag en de afstand vanuit Nederland. En zo zijn we weer gaan zoeken in het gebied tussen Ceská Lípa en Litomerice. Echt een heel mooi gebied. In diezelfde week in augustus hebben we daar het huis aangetroffen, dat we inmiddels hebben gekocht. De mededeling van Astrid dat “A Prodej”, “te koop” betekent, heeft ons daarbij geholpen.

Astrid en Maurits hebben voor ons onderzocht of het de moeite waard was om ook dit huis te gaan bezichtigen. Begin september hebben we dat gedaan en we waren gelijk verkocht. Een huis met veel potentie op een prachtige plek met een wijds uitzicht. Astrid en Maurits hebben ons er regelmatig op gewezen niet teveel door de “roze bril” te kijken en realistisch te blijven over het bezit van een huis waar nog het nodige aan moet gebeuren. Uiteraard is er door Maurits goed onderhandeld en konden we een verantwoorde deal sluiten.

Zoals bekend is het een hele procedure om vervolgens het huis op je naam te kunnen stellen. Het vele papierwerk en de procedure bij het kadaster zijn allemaal vlot verlopen. De ondersteuning door Viktor, de advocaat die door Astrid en Maurits wordt ingezet voor de veilige juridische en financiële transacties, is vol vertrouwen verlopen. Het is werkelijk klasse hoe dat allemaal verloopt. Daar hebben wij dus ook geen zorgen over hoeven te hebben.

Wij zijn nu de trotse bezitters van een huis in Trebusin en we zijn enthousiast bezig met de plannen voor het opknappen van het huis en hebben we inmiddels met Maurits en de aannemer de plannen doorgesproken. Ook dit proces wekt vertrouwen en we zien ernaar uit om van onze woning te kunnen gaan genieten.

Wij bevelen u de bemiddeling van Astrid en Maurits Teuthof van Giant Real Estate van harte aan.

Familie Hoefeijzers uit Breda

Inklappen

Familie Christoffels

Tijdens een wandeling kwamen ze puur toevallig uitgelopen bij het object van hun dromen; een oude boerderij met een karakteristiek karakter en een optimale ligging! Vakantie, mooi weer, rust, alleen het geluid van fluitende vogeltjes, oude appelbomen langs de wegen, behulpzame mensen, mooie fietspaden, lekkere broodjes, bier (ook voor dames), en in de winter skiën .

Verder lezen

Als je gewend bent om wakker te worden van aankomende en vertrekkende vliegtuigen,
’s morgens in alle vroegte aan moet sluiten in de rij om op je werk te komen, in plaats van oude appelbomen, alleen maar nieuwbouw langs de wegen ziet staan en steeds maar weer achterom moet kijken of de gemeente niet spontaan een weg door je huis heeft geprojecteerd of een waterberging in je achtertuin, dan is Tsjechië “ the place to be ”.

Na een aantal keer in Tsjechië op vakantie geweest te zijn en daar enorm genoten te hebben van de rust en ruimte en de mogelijkheid om overal heen te kunnen rijden zonder kilometers files en vertraging, vonden we dat het maar eens tijd werd om ons te oriënteren op een tweede huis in Tsjechië. In het najaar van begonnen we ons meer te verdiepen in de mogelijkheden. Voor ons zelf hadden we besloten om ons goed te oriënteren voordat wij tot werkelijke aankoop over zouden gaan. Niets overhaast dus. Met het oog op skiën ging onze voorkeur uit naar het Reuzengebergte.

In eerste instantie ga je zoeken op de websites van makelaars in Tsjechië. Bij sommige websites kan je een vertaling aanvragen van een advertentie, waarna je dan bericht krijgt dat het huis allang verkocht is. Bij anderen moet je een hele vragenlijst invullen, alleen om informatie te krijgen en bij de derde hoor je helemaal niets.

Bij Giant was dat net even anders. Op het verzoek om meer informatie over een bepaalde woning kwam direct een heel uitgebreide mail . Opvallend was de manier waarop de vragen beantwoord werden. Niet zoals bij veel bedrijven een standaard bericht, maar veel persoonlijker.

Tijdens een vakantie hebben wij voor de eerste keer kennis gemaakt met Maurits en Astrid, in hun woning in Castolovice. In tegenstelling tot de meeste makelaars kantoren wordt je bij Giant niet in een luxe kantoor ontvangen, maar aan de keukentafel. Schoenen uit, want buiten is het nog een blubberzooi.

Het klikte direct, mede door hun gewone manier van doen. Onder het genot van een kop koffie proberen zowel Astrid als Maurits, ieder op hun eigen wijze, te ontdekken of je zelf weet wat je wilt en zo ja, wat je dan wilt. Ga je kiezen voor een grijze communistenkeet, nieuwbouw of een bestaand authentiek Tsjechisch huis. Zoek je iets in het Reuzengebergte of dichter bij huis. Wat komt er bij kijken, wat kost het buiten de woning om enz.

Op de terugweg vanuit Castolovice duizelde het ons van de mogelijkheden en vragen, maar we hadden een goed gevoel bij de mensen achter Giant en we wisten in ieder geval met wie wij de rest van het traject zouden ingaan. Uiteraard kregen we van Astrid nog een aantal objecten mee, waar we zeker langs moesten rijden.

Februari is natuurlijk niet de beste periode om een woning te bekijken, en het huis waar wij in eerste instantie naar gingen kijken, lag erg achteraf, ver buiten de bewoonde wereld, en het hele dorp zag er nogal “spookachtig” uit.

In die week hebben we de nodige kilometers (aan de hand van TomTom) door Tsjechië gereden, maar niet gevonden wat we zochten. Op advies van Astrid zijn we eens in het IJzergebergte en de omgeving van Liberec gaan kijken. Misschien minder dicht bij de grote skigebieden, maar zeker de moeite waard.

Weer terug naar huis om daar weer de diverse websites af te struinen. In de tussentijd hebben we zelf al besloten dat we eigenlijk niet direct in het Reuzengebergte wilden wonen, maar meer richting het IJzergebergte of in de omgeving van Frydlant. Het moest een woning worden met ruimte en mogelijkheden, en er moest natuurlijk iets aan te verbouwen zijn.
In augustus togen we weer met een pakket plaatjes en omschrijvingen van woningen onder de arm richting Tsjechië.

Een huis had onze bijzondere aandacht. Een oude boerderij in de buurt van Jablonné v Podještĕdi. Vooral het taalgebruik van Maurits had ons nieuwsgierig gemaakt. “Niet alleen is het karakteristieke karakter van dit object differentieel, ook de ligging is gewoonweg optimaal”. Wie zou nu niet zo’n huis willen.

Na een paar dagen de hele omgeving afgefietst te hebben, met de nodige lekke banden, geen boerderij gevonden. Toch Maurits maar even gebeld, om te vragen of we niet in de verkeerde Jablonné aan het zoeken waren. Maar volgens Maurits moest het daar ergens staan.

Uiteindelijk hebben we de moed laten zakken en zijn we maar verder getrokken richting Trutnov. Na anderhalve week toch weer een keer langs Jablonné gereden en daar enkele dagen op een camping gestaan. Op de laatste avond van onze vakantie in Tsjechië tijdens een wandeling in de omgeving, liepen we onverwacht tegen het huis aan. Prachtig gelegen tegen een heuvel, grenzend aan een meertje en aan een bos. Liefde op het eerste gezicht. Grote woning met een grote schuur. Rust en ruimte, wat willen we nog meer. Een nieuw dak, een nieuwe voordeur, een aantal nieuwe kozijnen enz. Echt wat we willen.

Bij thuiskomst hebben we direct Astrid en Maurits gevraagd om een afspraak te maken met de verkopende makelaar. De makelaar was op vakantie, dus we moesten even geduld hebben. Er waren nog andere mensen die de woning wilden bezichtigen, dus dat waren voor ons spannende tijden. Na enkele weken konden wij de woning gaan bezichtigen. Het zag er nog steeds fantastisch uit, inclusief het dak, kozijnen enz. Binnen een mooie hal met trap, badkamer en woonkamer met grote tegelkachel. Op zolder een steenmarter en in de kelder een vleermuis. Eigenlijk waren we al helemaal verkocht.

Gelukkig stonden Maurits en Astrid nog wel met beide benen op de grond. Nadat de makelaar vertrokken was werd er onder het genot van een kop koffie besproken wat we gezien hadden en of we verder wilden gaan. Voor ons was de keus niet moeilijk.

We hebben er de hele terugreis naar huis over nagedacht en bij thuiskomst aan Maurits te kennen gegeven dat hij een bod mocht doen. Door achterstallig onderhoud werd het een bod dat een flink stuk onder de vraagprijs lag. De verkopende makelaar had een vaag verhaal over een potentiële koper die tien dagen bedenktijd had gekregen. Dus wij moesten nog minstens tien dagen wachten. Maurits heeft hierop te kennen gegeven dat we dan wel op zoek gingen naar een andere woning. We waren wel enigszins teleurgesteld, maar het zou niet het enige huis in Tsjechië zijn. De volgende dag belde Maurits of we ons bod met een paar procent wilden verhogen, dan wilde de huidige eigenaar wel verkopen! De tien dagen waren bedoeld om de prijs op te drijven. Na rijp beraad van circa 2 minuten zijn we akkoord gegaan.

Binnen enkele dagen waren de contracten getekend en kon het traject voor het overschrijven van de woning naar het kadaster. Op internet hebben we het hele traject van stap 1 t/m 8 kunnen volgen.

Eind november was de sleuteloverdracht. Aangezien wij door werk verhinderd waren hebben Astrid en Maurits dit voor ons gedaan. De vorige eigenaar nam op hartverscheurende wijze afscheid van het huis. De overdracht van de woning is een feit!

Later hebben wij de sleutel bij Astrid en Maurits opgehaald en op dit moment zijn wij in bespreking met een aannemer om het dak te vervangen.

Wij zijn erg blij met ons huis in Tsjechië en zouden het een volgende keer weer zo doen met precies dezelfde mensen. De service en begeleiding van Giant is enorm. Daar kunnen veel bedrijven een voorbeeld aan nemen.

Astrid en Maurits. Voor zover bedankt en we zullen elkaar hopelijk nog regelmatig spreken en zien.

Carolien en Jack

Inklappen

Familie Vink

Zij werden na een gecompliceerd traject van ruim een half jaar de trotse eigenaar van een woonboerderij met een fors perceel grond gelegen in de nabijheid van het Reuzengebergte.

Verder lezen

Onze zoektocht naar een huis in Tsjechië begon op het internet. We hebben een aantal maanden de huizenmarkt bij verschillende zowel nederlandse als tsjechische makelaars in de gaten gehouden. Bij verschillende makelaars hebben we ook informatie opgevraagd. Daarbij kwam Giant Real Estate altijd zeer snel met een antwoord en goede informatie zonder opdringend te zijn.

Op de Second Homebeurs hebben we de stand van Giant Real Estate bezocht.
Nadat we ons voorstelde aan Astrid wist ze gelijk wie ze voor zich had (ze wist ons email adres zo op te noemen!) en waar onze interesse naar uit ging.
Na nog meer stands te hebben bezocht sprak hun benadering ons het meeste aan, daarbij telde voor ons ook dat Maurits een bouwkundige achtergrond had waardoor we besloten hebben met hun in zee te gaan.

Het was voor ons geen vraag meer of we een huis in Tsjechië gingen kopen maar wanneer, daardoor zijn we gelijk begonnen met met het regelen van alle benodigde papieren (aan de hand van een lijst van Giant) die we nodig hadden om een SRO op te richten.

Kort daarna hebben we een afspraak gemaakt om huizen te gaan bezichtigen. We hadden zelf een lijstje gemaakt van te gaan bezichtigen huizen die door Astrid was aangevuld met huizen van andere makelaars. Helaas hoorden we kort voor ons vertrek dat ons favoriete pand al verkocht was.

In totaal zijn we 2 dagen op stap geweest met Maurits en Astrid. Buiten het feit dat het zeer gezellig was hebben we er veel van geleerd, voornamelijk van de bouwwijze en hoe Tsjechen leven. We waren erg onder de indruk van de manier waarop we door een gezin ontvangen werden om hun huis te bezichtigen, waar zelfs de buurvrouw kwam helpen met de rondleiding.

s\\\’Avonds hebben we alle foto\\\’s bekeken op de laptop en alle voors en tegens op een rijtje gezet, daardoor kwamen we tot de conclusie dat er voor ons 1 huis over bleef waar we een goed gevoel bij hadden.

De volgende dag zijn we met z’n tweeën terug gegaan om nog eens goed naar het huis en de omgeving te kijken. De rommel binnen hadden we in onze gedachte al opgeruimd. We konden ons het huis precies voorstellen zoals wij dat graag zouden willen hebben. Na de buitenmaten te hebben opgemeten (en nog meer foto’s te hebben gemaakt) zijn we weer vertrokken. Aan de hand van de foto’s binnen en de maten van de buitenmuren hebben we een plattegrond gemaakt van het huis om te kijken of het aan onze wensen kon voldoen.

Eenmaal terug in Nederland hebben we onze wensen wat betreft een verbouwing doorgegeven aan Maurits zodat hij een indicatie van de kosten kon maken als wij het huis zouden laten verbouwen. Inmiddels zagen wij ons al helemaal zitten in ons (verbouwde)huis in een heerlijk rustig dorp, vrij maar niet afgelegen met een leuk stukje grond erbij!

U begrijpt het al we zijn ervoor gegaan. Ons geduld is wel heel erg op de proef gesteld voordat het huis eenmaal op onze naam stond. In April is de verkopende partij akkoord gegaan met de door Giant onderhandelde prijs en in November zijn wij pas echt eigenaar geworden van ons huis. De vertraging komt doordat van twee stukjes perceel, de Tsjechische staat nog voor 1/3 deel eigenaar en een mede eigenaar van een perceel niet meer te traceren was. Voor het kadaster was het een ingewikkelde zaak en Maurits en Astrid zijn meerdere keren langs geweest om dit te regelen.

Nadat de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden met Maurits en Astrid, zijn we zelf een week later naar Tsjechie afgereisd om de sleutel bij Maurits en Astrid af te halen en een ontmoeting te hebben met de door hun aanbevolen aannemer. Wij zijn met de aannemer en Maurits door het huis gelopen en hebben onze wensen voorgelegd aan de aannemer. Het wachten is nu dus op de offerte van de aannemer.

Familie Vink

Inklappen

Familie van der Weegen

Zij startten met het aankopen van een woning in het Noorden van Tsjechie en na een lange periode van wachten zijn zij de eigenaar geworden van hun huis in Tsjechië.

Verder lezen

Al jarenlang liepen wij rond met het plan een eigen camping te beginnen. Steeds maar deden wij verschillende websites afstruinen naar locaties die voor ons haalbaar zouden zijn met ons beperkte budget. Zeker een aantal jaren geleden was het aanbod van mooie huizen met een forse lap grond erom heen nog ruim in landen zoals Tsjechië, Slowakije en Hongarije maar bijvoorbeeld ook Zweden.

Na verloop van tijd werd echter duidelijk dat dit niet haalbaar was voor ons. Niet alleen merkten wij dat het aanbod steeds kleiner werd maar ook dat de prijzen steeds flink stegen. Er viel bijna niet tegenop te sparen. Aangezien wij allebei fervente klussers zijn hebben we het campingplan (voorlopig) dus maar laten varen en besloten een carrière in de projectontwikkeling te starten.

De website van Giant stond al snel bij ons in de favorieten, vooral vanwege de heldere informatie die steeds bij de verschillende huizen gegeven werd. In de zomer hebben we toen echt de knoop doorgehakt en besloten nu echt serieus op zoek te gaan naar een geschikt pand om te renoveren. Slowakije en Hongarije waren inmiddels bij ons afgevallen en een afspraak werd gemaakt bij Giant voor het bezichtigen van 4 verschillende huizen. In eerste instantie waren we nog wel wat terughoudend aangezien we de bemiddelingskosten toch vrij fors vonden, maar goed, bezichtigingen kunnen nooit kwaad.

We werden zeer vriendelijk ontvangen in hun schitterend gelegen huis in Castolovice, net boven Ceska Lipa. Er werd net een huwelijk voltrokken in het kleine kapelletje vlak voor hun huis in dit droeg meteen al bij aan de sfeer en indruk die wij van dat dorpje kregen.

Bij de eerste bezichtiging kregen we meteen al een goede indruk van de manier van werken van Astrid en Maurits. Het eerste huis was potentieel zeer mooi en groot maar werd vriendelijk doch dringend afgeraden door hen. Het huis had grote tekortkomingen in de constructie, en renovatie zou een zeer grote kostenpost betekenen. Ons werd gewezen op verzakkingen, bijna instortende plafonds en provisorisch aangebrachte “verbeteringen”. Vervolgens reden we naar het volgende huis; tevreden tot nu toe over onze begeleiders, wat ongerust geworden of niet ieder huis in Tsjechië er zo uit zou zien!

Gelukkig was het volgende huis in een veel betere staat. Daarna naar het volgende huis. Door de korte termijn was het niet gelukt om een afspraak te regelen zodat we naar binnen zouden kunnen gaan, maar dit huis was uitgaande van de foto’s op internet onze favoriet, dus wilden we het toch graag zien. Maurits had dus ook niet het exacte adres gekregen, en aangezien het huis nogal verscholen lag kostte het flinke moeite en leuke wandelingen door het Tsjechische landschap om het huis te vinden. Het huis zelf zag er ook werkelijk schitterend uit maar lag zo afgelegen in het bos dat het eigenlijk alleen lopend te bereiken was.

Als laatste zouden we nog een huis bekijken in Castolovice zelf, en aangezien het dorpje niet zo erg groot is, praktisch de buren van Astrid en Maurits zelf. Dit huis beviel ons boven verwachting goed. Het was niet moeilijk voor te stellen hoe dat weer een prachtig gerenoveerd Poloroubenka huis zou worden, en de aantrekkingskracht van het dorpje konden wij ook wel zien.

Diezelfde avond eigenlijk nog tijdens een heerlijk maal in een restaurant in Ceska Lipa hebben wij besloten voor Castolovice te gaan. De beslissing was vrij rationeel: de mogelijkheden om dat huis te renoveren en met een leuke winst weer te kunnen verkopen leek het meest reëel in Castolovice, alhoewel het zeer zeker een huis was waarin wij onszelf goed konden voorstellen te leven.

We wilden geen overhaaste stappen maken dus nog goed overdacht tijdens de terugrit naar Nederland de volgende dag, maar diezelfde avond in Nederland nog naar Giant gebeld en aangegeven dat we serieuze interesse hadden in het huis. De onderhandelingen met de eigenaren van het huis gingen zeer vlot en in een week tijd waren we tot een overeenkomst gekomen, met een tegen de verwachtingen in zeer forse prijsverlaging!

Nu begon het lange wachten: de eigenaren waren nogal koppig en wantrouwend en wilden alles op hun eigen ouderwetse manier geregeld hebben. Dit gaf bij ons nogal wat ongerustheid of het allemaal wel op tijd geregeld kon worden, maar ik weet zeker dat dit Giant en Viktor, de huisadvocaat, ook de nodige vloek en zucht heeft moeten doen uiten.

Ondertussen deden wij hen maar bestoken met e-mails, en ieder mail werd vlot en netjes beantwoord, terwijl lang niet alle vragen van ons te maken hadden met de feitelijke aankoop van het huis zelf. “Daar zijn ze weer” moeten ze vaak gedacht hebben als ze ’s morgens hun e-mail openden. Desalniettemin, we werden altijd geholpen waarmee ze maar konden. Toen ook leerden we dat ze hun geld echt wel waard waren: hun begeleiding is voor ons onmisbaar geweest en was ook altijd een steun in de rug. Prettig was ook te zien dat er niets veranderde aan het niveau en bereidwilligheid om te helpen zelfs na de sleuteloverdracht.

Viktor de advocaat, heeft ons goed geholpen bij allerlei financiële zaken, en hij komt ons ook betrouwbaar en deskundig over, echter we vonden het bij hem in zijn kantoor toch af en toe wat te vlot gaan. Een mail aan hem met vragen werd helaas wat onvriendelijk beantwoord door Viktor, maar ik moet zeggen dit was voor ons het enige minpuntje in het hele proces.

Al met al zijn wij dus zeer tevreden, en als de zaken goed gaan zullen er nog vele huizen volgen in Tsjechië, en hopelijk kunnen wij ook dan van Giant’s diensten gebruik maken.

Mocht iemand nog meer vragen hebben over Giant Real Estate zijn wij altijd bereid deze te beantwoorden.

Willem en Diana

Inklappen

Familie Maes uit België

Na veel wikken en wegen; een opknapper of toch een direct bewoonbaar pand heeft de familie Maes i een oude boerenhoeve aangekocht in Pertoltice pod Ralskem.

Verder lezen

Het moet nu ongeveer een jaar geleden zijn dat ik via internet voor het eerst richting Tsjechië op zoek was naar een tweede woonst. Halsoverkop ben ik richting Tsjechië getrokken, op de wilden boef zoals ze in Antwerpen wel eens durven te zeggen, ben ik een aantal mensen uit de vastgoed sector gaan opzoeken in de regio van het reuzengebergte.

Onaangekondigd ben ik bij jullie binnengevallen, ik herinner mij het nog als was het gisteren. Een goed gevoel, en waar gaat een mens voor? Dank zij jullie hebben wij ondertussen een zalig plekje kunnen veroveren in dit prachtige land.

Zeven zalige weken hebben we hier al met de familie kunnen doorbrengen, en de plannen gaan verder. Astrid en Maurits ik hoop oprecht dat het jullie goed gaat,
maar vooral dat we met zen allen nog vele jaren samen kunnen genieten van dit Tsjechië.

Veerle, Danny, Arthur en Asjem

Inklappen

Olga en Vladimir uit Rotterdam e.o.

Deze familie kwam bij Giant terecht via een artikel in het blad Elsevier en zijn nu de eigenaar van een woonboerderij aan de rand van het Reuzengebergte.

Verder lezen

Als mijn zus en ik onze e-mail openen, zien we een brief van Giant Real Estate. Het is zover. Astrid schrijft dat ze nu de sleutels van onze huis in Borovnice heeft en stuurt ons een paar prachtige foto’s van het huis dat in de sneeuw staat. Ons eigen huis in Tsjechië!

Hoe het begon.
Zoals altijd, kregen wij als abonnees een nummer van het tijdschrift Elsevier op onze deurmat met op voorpagina de tekst “Tweede huis over de grens”. Hier, hij ligt nu voor me: nummer 25.
We waren op zoek naar een goede investering van het geld. In het artikel ging het onder andere over de vakantiewoningen in Centraal-Europa, waaronder ook Tsjechië. We stonden versteld van de prijzen van de woningen daar, gezien het feit dat Tsjechië een echte “wintervakantieland” is en bovendien een prachtige natuur heeft. Astrid Teuthof van Giant Real Estate vertelde in het artikel over de aankooptraject van een woning in Tsjechië. Wij werden heel enthousiast na het lezen van die informatie en gingen kijken op de site van Giant Real Estate. Daar hebben we een paar woningen uitgekozen die we leuk vonden en pakten vervolgens de telefoon.

Vanaf het eerste telefoongesprek begrepen we dat we te maken hebben met professionals. Astrid vroeg ons eerst aan welke criteria een huis moet voldoen qua prijs, ligging en wat de bestemming van het huis moet worden (verhuur en/of bewoning). Omdat de toekomstige woning vooral voor verhuur bestemd zou worden, ging onze voorkeur naar een toeristische gebied Reuzengebergte. Toen wij zeiden interesse te hebben in een vakantiewoning in Tsjechië en dat we een woning die op hun site staat op het oog hebben en willen hem ook reserveren, adviseerde Astrid ons met klem eerst het huis met eigen ogen te komen bekijken en dan pas beslissen over een reservering. Een plaatje zegt namelijk weinig over de werkelijke (bouwkundige) toestand. We gaven haar 100 procent gelijk, want zo koop je een kat in de zaak en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Toen dat huis over een paar dagen door iemand anders was gereserveerd, jammerden we dan ook niet lang.
Van elke huis dat ons interesseerde kregen we van Astrid een uitgebreide beschrijving, maar ook de kosten van het opknappen of restauratie. Op een gegeven moment begrepen we dat het uitzoeken van een huis langer dan twee weken voor vertrek geen zin had omdat de huizen daar echt als zoete broodjes over de toonbank gaan. Dit hadden wij inmiddels al door.
Een week voor onze reis naar Tsjechië hadden we vijf huizen gekozen. Bijna gelijk vielen er twee af.
Niettemin kwam Astrid steeds met nieuwe advertenties en uiteindelijk waren een paar dagen voor ons vertrek definitieve afspraken gemaakt met de plaatselijke makelaars . Zelfs toen we al onderweg naar Tsjechië waren, kregen we opeens een telefoontje dat er nog een woning uit onze voorkeurslijst was verkocht.
3 dagen in Tsjechië
Als we terugdenken kunnen we het nog steeds niet geloven maar het is waar. Na 3 dagen tekenden wij een koopcontract.

Dag 1 en 2 Bezichtiging
Er waren 5 huizen op onze lijst.
Het huis nummer 1 was het goedkoopste van allemaal. Maar toen wij daar met een auto aankwamen zagen we een ”rubenka in autentieke bouwstijl”. Bij dit soort huizen wordt in advertenties gemeld: voor de echte doe-het-zelfers onder u. De kosten van restauratie van zo’n huis zijn zo ongeveer dezelfde als de bouw van een nieuwe huis. Na de woorden van beleefdheid aan de glimlachende makkelaar, gingen we snel verder.
Het volgende huis was voor ons een grote opluchting, want na de eerste teleurstelling begonnen we al spijt te krijgen van het hele avontuur. Het was een vrij grote huis met een sfeer. De eigenaar was een schilder en het hele huis was verfraaid met zijn werken. Maar er was helaas heel weinig grond bij het huis en het huis zelf was een klein stukje boven ons budget.
Toen we het derde huis zagen snapten we bijna meteen dat onze zoektocht was afgelopen, dit was wat wij zochten. Het huis voldeed echt aan al onze wensen. Een grote huis van twee verdiepingen een een stuk grond van 5000 meter erbij en dan nog in het midden van vele toeristische trekpleisters.

Dag3
Op de derde dag gingen we naar de advocaat die samen werkt met makelaars Theuthof. Hij had alle nodige papieren al verzameld ook de koopcontract van een woning in Borovnice had hij al klaar liggen. Na 2 uur en een stuk of 50 handtekeningen was het voorbij. Toen begon het afwachten van het afhandelen van de papieren door de verschillende officiële organisaties. En nu, nog geen drie maanden later is het huis officieel ons eigendom.

Al het traject en in het bijzonder deze 3 dagen dat we in Tsjechië waren, waren door Astrid en Maurits tot het puntje gepland. De vele e-mails werden binnen 24 uur heel uitvoerig beantwoord . Alle nodige documenten waren op tijd verzameld en naar alle afspraken gingen Astrid en Maurits mee. Ze hielpen ons met de taal en Mautis gaf een bouwtechnische beoordeling. We verbaasden ons hoe toegewijd deze twee mensen zijn aan hun zaak. Ze helpen niet alleen met de aankoop maar ze doen veel meer. Zo hielpen zij ons bijvoorbeeld met het vinden van een pensioen waar we tijdens ons bezoek verbleven en kregen we veel aanvullende informatie over Tsjechie op allerlei gebieden. Ze namen ook de sleutels van ons huis in ontvangst zodat we daar niet speciaal voor naar Tsjechië hoefden. Ook regelden ze de verzekering en gas- en wateraansluiting. Maurits kent bovendien de plaatselijke aannemersbedrijven en hij zelf heeft voor ons als bouwkundige een offerte van de verbouwing van het huis gemaakt. We weten nu dus precies waar we aan toe zijn.
Na veel tegenvallers met andere makelaars en investeringbedrijven zowel in Rusland als in Nederland waren we aangenaam verrast . En hoewel hun diensten best wat hebben gekost, kunnen wij zeggen dat ze het geld waard waren.

Wij kwamen, wij zagen, wij kochten! Echt in sneltreinvaart.

Astrid en Maurits BEDANKT!

Olga en Vladimir uit Rotterdam e.o.

Inklappen

Familie Bouwmeester/Geerdink

Zij kochten een zeer lieftallige Roubenka met een flink perceel grond en bos in de omgeving van Semily. Lees nu mee met hoe deze familie het aankopen van een huis in Tsjechie heeft ervaren.

Verder lezen

Tijdens vakanties in Tsjechië viel het ons op dat de aangeboden huizen in Tsjechië helemaal niet duur waren en de grond al helemaal niet. Onze nieuwsgierigheid was daarmee gewekt. Tijdens de zomervakantie hebben we besloten om eens echt via het internet te gaan verdiepen in het werkelijke aanbod en beschikbare makelaars. De SecondHome beurs in Utrecht heeft ons daarbij ook veel geleerd. Bijvoorbeeld dat vluchtige krabbeltje op een klein papiertje van een website van een Nederlandse makelaar in Tsjechië. Het leek ons een aardig startpunt om eens te kijken wat we zoal tegen zouden komen als we serieus het traject in zouden gaan. Die makelaardij bleek Giant Real Estate te heten.

De website was snel gevonden en zag er professioneel uit. Een email naar Giant Real Estate was genoeg om op zeer correcte wijze allerlei informatie te krijgen. Via de website was het mogelijk om regio, soort huis en andere details zoals het aantal slaapkamers en perceelgrootte op te geven. We kregen nog diezelfde dag een email terug van Giant. Niet opdringerig, maar gewoon informatief! Het werd ons ook al snel duidelijk dat de makelaardij door het Nederlandse echtpaar Astrid en Maurits Teuthof wordt geleid. Giant kreeg van ons via email een algemene zoekopdracht en binnen een paar dagen kwam er een keurige opsomming van beschikbare huizen in de regio en passend bij de wensen die wij hadden aangegeven. Uit dit hele lijstje hebben we vervolgens van vijf huizen wat meer gedetailleerde informatie opgevraagd en gekregen. De herfstvakantie was in aantocht en we hebben met Astrid en Maurits de afspraak gemaakt dat we die vakantie in Tsjechië zouden doorbrengen, ook werd er een afspraak voor nadere kennismaking gemaakt. Op maandag zijn we naar hun kantoor vertrokken. Met koffie en koek werd de bedrijfsfilosofie uitgelegd. Maurits doet de bouwkundige inbreng, Astrid heeft de organisatie van Giant in handen en er is een goede juridische bedrijfsondersteuning! Het ijs was al snel gebroken en van de vijf huizen kwamen er drie in aanmerking voor werkelijke bezichtiging. De bezichtigingen, zo werd voorgesteld, zouden de woensdag daarop gebeuren. We werden op de dinsdag nog keurig door Astrid gebeld om de afspraak te bevestigen en de laatste details af te spreken.
Met onze kinderen, (toen 12 en 14 jaar), hadden we de afspraak gemaakt dat ze natuurlijk mee mochten om de huizen te bekijken maar dat wij het dan ook leuk zouden vinden als ze van ieder huis in hun eigen woorden iets gingen opschrijven terwijl de bezichtiging gaande was. Een prima idee zo bleek, beiden hadden een zelfstandige klus en achteraf kwam er ook nog onverwachte leuke informatie uit diezelfde notitieboekjes.

Het eerste huis dat we samen met Astrid en Maurits op de woensdag hebben bezocht konden we maar met moeite vinden, pas na een telefoontje van Astrid met de makelaar van de verkoper bleek dat we er dicht bij waren maar een stuk begroeid weiland hadden we even niet als weg herkend. Tsja, Tsjechië. Het huis was groot genoeg maar paste toch niet in ons idee van natuur rondom en een goede facilitaire omgeving zoals bereikbaarheid, winkels, medische verzorging enz.

Het twee huis dat we diezelfde dag bezochten was groter dan het eerste en lag weliswaar facilitair redelijk goed maar het perceel was qua grootte dermate dat het huis er ook maar net op paste. Het was in dit huis dat we alle vier pas in de gaten kregen dat huizen in Tsjechië echt anders zijn dan in Nederland. Meestal staat het huisraad er nog (on)volledig in en een paar jaar leegstand is normaal. In het notitie boekje vonden we van dit zelfde huis achteraf de beschrijving van onze dochter. Ze vond het maar een ‘Frankenstein huis’ vanwege de overalls en jassen die er nog hingen en schoenen die er stonden. Het huis was met zijn 12 kamers (!) uitermate geschikt om tot pension omgebouwd te worden maar dat was niet helemaal ons idee van een vakantiehuis in Tsjechië. Dit te grote huis paste ook niet in ons beeld van een huis in de natuur, de dorpsbebouwing was bijna rondom.

Het derde huis werd aan het eind van de middag bezocht. De kinderen hadden het huis al vanaf het internetplaatje als het huis van -Hans en Grietje- gekenmerkt. Giant gaf in hun website de informatie een ‘schattig huis in een prachtige omgeving’. Het huis zag er op het internetplaatje inderdaad sprookjesachtig uit maar we hadden ook zo onze twijfels of we wel onder de dakgoot het huis in zouden kunnen komen. We werden ontvangen door een aardige mevrouw en haar makelaar. Het huis bleek dus bewoond! Het was er heerlijk warm en het rook er naar pas gebakken appeltaart. De dakgoot bleek veel hoger dan verwacht en we konden ook ruim rechtop staan in de woonkamer en de twee aanwezige slaapkamers. Een klein bezoek aan de bijbehorende percelen leerde ons al snel dat de grond in Tsjechië echt niet duur was. Maurits deed in de tussentijd de bouwkundige verkenningen en Astrid wees ons op belangrijke dingen zoals drinkwater, riolering en overdrachtszaken. Met koffie, thee en veel foto’s maken werd de bezichtiging afgerond. Het derde huis in Semily bleek qua ligging, indeling en mogelijkheden op ons allemaal een diepe indruk te maken. We wilden het huis nog eens goed bekijken maar nu bij volledig daglicht. De afspraak werd snel gemaakt voor de vrijdag om 14.00u (we hadden voor dit tijdstip gekozen omdat dan de oriëntatie van het huis t.o.v. van de zon dan goed is te zien). Als extra bedankje hadden we voor het tweede bezoek een mooie grote bolchrysant voor de verkoopster meegenomen. De bloemen vielen zeer in de smaak en we hebben die middag in alle rust met Astrid en Maurits het hele huis van binnen en buiten goed kunnen bekijken. We werden steeds enthousiaster over het huis. Er was immers ook nog die schuur waarin het nodige aan antiek gereedschap te vinden was, geweldig. We besloten er een nacht over te slapen en voor het vertrek naar Nederland nog iets van ons te laten horen. Zo gezegd, zo gedaan. Er was echter wel een ‘maar…’ . Het grootste deel van het perceel was bos en landbouwgrond en dat konden we destijds in ieder geval niet als buitenlander privé in Tsjechië aankopen. Via Astrid en de jurist van Giant werden we eenmaal terug in Nederland d.m.v. email zeer goed geïnformeerd over de voor ons geheel nieuwe juridische aankoopmogelijkheden. De beste constructie bleek toch het oprichten van een Tsjechische BV, een s.r.o die dan wettelijk verantwoordelijk gesteld kon worden voor beheer en onderhoud van het totale perceel. Een idee waar we aan moesten wennen was dat een s.r.o. dan ook inkomsten moet genereren. Kortom, door het huis te verhuren, al was het maar alleen aan ons zelf, kan de s.r.o. feitelijk voldoen aan de wettelijk gestelde eisen. Het rond krijgen van de financiering was vervolgens onze grootste zorg. We hadden het geld, maar dat heb je maar niet zomaar in Tsjechië. Astrid heeft ons hierin met alle geduld geweldig begeleid met de zogenaamde depot constructie. Vooral het groeiende wederzijdse vertrouwen heeft geleid tot een snelle geldtransactie en aankoop. Toch ging niet alles van een leien dakje, de makelaar van de verkoopster hield zich opeens niet aan de regels. Ook dat heeft Giant Real Estate prima opgelost. De werkelijk uitstekende jurist van Giant Real Estate heeft met ieders instemming en met ieders vertrouwen halverwege ons aankooptraject de zaken van de verkoopster verder behartigd. Daarna zijn wij samen met Astrid en Maurits naar hun jurist gegaan om alle formaliteiten, zoals overdrachtsstukken en de -jednatel- benoeming, te ondertekenen. Met een lichte kramp van het zetten van pak weg 40 handtekeningen zijn we allen vervolgens naar de notaris getogen. Alle stukken waren door de jurist tot in de puntjes voorbereid en ook de zitting bij de notaris was in feite een formaliteit van handtekeningen zetten, stempelen en Tsjechische goodwill. In Nederland zou, nadat je gezamenlijk bij de notaris bent geweest, de verkoop rond zijn. In Tsjechië ligt dat net even anders, als de haven in zicht is, dan is er nog het kadaster. De diverse perceelstukken moesten eerst allemaal op naam van de nieuwe eigenaar overgeschreven worden. Dit kon allemaal toch wel een fiks aantal weken duren, zes tot acht weken zijn geen uitzondering. Ook hierin werden we goed geïnformeerd.
Uiteindelijk was het dan zover. Tijdens onze meivakantie zouden we het huis daadwerkelijk overnemen. We werden bij aankomst door de vorige eigenaresse hartelijk ontvangen en onze bedden waren zelfs al opgemaakt. Tevens stond er van Giant Real Estate een fles champagne vergezeld van felicitaties voor ons klaar! Al met al een onvergetelijk warm onthaal. Voor ons begon er in die meivakantie een totaal nieuwe periode in ons leven. We moesten o.a. gaan nadenken over het hooien van het grasland (bijna 2ha) en het onderhoud van het bos met zijn (voor Nederlandse begrippen) zeldzame planten zoals wortelschup.
Van de aankoop van ons huis in Semily hebben we totaal geen spijt gehad, in tegendeel er is veel positiefs uit voortgekomen. We hebben goed contact met de schaarse buren en er is volop natuur rondom het huis om van te genieten. Onze poezen vieren er elke keer feest want zo’n grote tuin met muizen hadden ze nog nooit gezien. De nabij gelegen plaats biedt ons inderdaad al die faciliteiten die we graag in nabijheid van ons huis wilden hebben, natuur, weinig toeristische drukte, medische hulp, voldoende winkeltjes en zelfs een internetcafé op 10min lopen afstand.
GIANT EN KLANTVRIENDELIJKHEID.

Over de integrale bemiddeling en begeleiding voor, tijdens en na de aankoop kunnen we over Giant Real Estate alleen maar laaiend enthousiast zijn. Astrid en Maurits weten wat ze doen en doen dat vervolgens dan ook goed en vergeten bij dit alles niet de wensen en zorgen van hun cliënt. Astrid, jouw inbreng is fantastisch en voor ons een steun geweest in tijden van twijfel! Maurits heeft ons naderhand ook nog goed geadviseerd over het betalen van CZ rekeningen vanuit NL via de ČSOB.
Vandaar dit uitgebreide en welgemeende verslag van de aankoop van ons tweede huis in Tsjechië als steun en blijk van waardering voor Giant Real Estate én als voorbeeld voor kooplustigen die met deze Tsjechisch/Nederlandse makelaardij in zee willen gaan. Oké, die ondersteuning koste allemaal wel wat maar dat was het allemaal absoluut waard als je op grote afstand in Tsjechië veilig een aankoop wilt regelen.

Tot slot nog dit, onze voornamen zijn Iris, Steven, Ineke en Erwin en we hebben onze s.r.o de naam ISIE Home s.r.o. meegegeven, we vonden dat wat ons betreft alles wel zo’n beetje in die naam zit. We hebben nog steeds goed contact met de vorige eigenaresse en dat is soms erg handig voor allerlei vragen.

Familie Bouwmeester/Geerdink

Inklappen

Familie Sloterwijk/Postma

Het is bijna zover! Na een zoekperiode waarin niet alleen woningen maar ook ideëen zijn onderzocht, hebben zij het ideale pand gevonden. Zodra de woning helemaal is gerenoveerd gaan zij definitief in Tsjechië wonen.

Verder lezen

Wij, een gezin met 2 kinderen, zijn bijna in het bezit van een grote woning met grond. Ligging is super, woning moet nog wel veel aan gebeuren (categorie ‘net nog geen’ bouwval). Veel grond bestaand uit bouwgrond, akkerland en fruitteelt. 700 meter van een meer. Woonplaats Zimor, 1 km van Ustek en ca. 22 kilometer van Litomerice.

Wij hebben dit huis kunnen realiseren met hulp van Astrid en Maurits. Zij hebben ons met meegedacht, geluisterd en helpen zoeken naar de juiste woning. Super bedankt.

Een stukje geschiedenis.
Wij zijn al een jaartje of 4 aan het zoeken voor een geschikte woning voor ons eigen bedrijf in het buitenland. We zochten een alternatief voor onze koopwoning destijds, deze te verkopen en dan een vakantiewoning te kopen. Eerst in Nederland. Maar na zoeken op internet, kwamen we al gauw in Tsjechië terecht. We hebben dit land ontdekt tijdens onze vakanties. Dus helemaal niet zo raar idee. Vestigen in Tsjechië. Veel seminars en beurzen bezocht, veel spitten naar informatie op internet. Het idee een jaartje in de \\\”koelkast\\\” gezet. Toch bleef het trekken.

Op de Second Home beurs ontmoetten wij een nieuw makelaarskoppel, zij wonen en werken in Tsjechië. Het klikte meteen. Zij hebben duidelijk verstand van zaken. Wij zochten naar een woning, grond etc. we hadden veel wensen. Al gauw hebben wij ingezien met hulp van Astrid en Maurits dat wij ons plannen bij moesten schaven.

Eerst is mijn man alleen op pad gegaan, kijken en zoeken door heel Tsjechië. Met laptop, printer en papier. Al snel had hij wat op het oog. Ondertussen heb ik zelf ook niet stil gezeten, ben gaan solliciteren in Praag, eerst per e-mail, kort daarna een gesprek aan de telefoon, en begin februari met vliegtuig naar Praag voor een sollicitatie gesprek. Twee vliegen in 1 klap, solliciteren en de woning bekijken. De sollicitatie verliep voorspoedig, ben aangenomen op de conditie dat ik mag bepalen wanneer ik kan komen ivm emigratie. Helaas bleek de woning ondertussen al verkocht te zijn.

Later dat jaar zijn we weer naar Tsjechië gereden, we hadden wat woningen gezien via internet. Deze hebben we kunnen vinden, maar niet eentje had ons voorkeur. In juni is mijn man voor 3 weken weer naar Tsjechië gereisd, met laptop etc. Twee dagen voordat hij naar huis zou komen vond hij een woning in het noorden van Tsjechië. Deze woning stond hem wel aan, de ligging ook. De koopprocedure weer gestart, en weer geen geluk. De woning was alleen met overname van SRO mogelijk. Ook rees de vraag, zullen we nu wel of niet met vakantie gaan.

We gaan op vakantie, in juli was het zover. Ik zou met de meiden naar Tsjechië reizen, kamperen in een tent. Mijn man zou een week later volgen en met de trein reizen naar Dresden. Vlak voor de vakantie, een leuke woning gevonden, in Zimor via internet site. De Tsjechische makelaar aangeschreven (in de taal van het land met woordenboek), keurig antwoord gekregen en een bezichtiging afgesproken. Het huis leek ons wel wat. We zouden s’middags contact opnemen met de makelaar om een bod te doen. We hebben een bod gedaan (vrij laag voor de begrippen) en zouden zondag of maandag een bericht of telefoontje ontvangen of de eigenaar akkoord is met het bod. Maandag een telefoontje voor een afspraak om de koop definitief te maken. Astrid en Maurits gebeld met de informatie die we hadden, zij zouden bij het gesprek aanwezig zijn. Zo gezegd zo gedaan. De contracten werden door de advocaat opgesteld en alles in werking gebracht. Het huis is nu definitief van ons.

Wat willen we met de woning en de grond gaan doen?
Er is veel vraag naar onderhoud van gazon bij een 2e woning in Tsjechië. Hier springen wij op in. Ook leent de woning voor extra slaapplaatsen te creëren. Dus Bed & Breakfast aanbieden. Maar zover is het nog niet. Eerst nog flink aan de slag.
Voor het verbouwen zien we niet tegen op, wel zal er hier en daar hulp ingeschakeld worden door een aannemer.

De naam voor de woning in Zimor was al snel bekend.
Villa BADS. We kregen met Sinterklaas een maquette van een houten Tsjechische woning die de naam BADS droeg. De voorletters van onze namen. Het betekent verder helemaal niets, in welke taal dan ook, dus geen rariteiten aan verbonden.
Ons SRO heeft de naam Slot-Post S.R.O. Dit is ontstaan door onze achternamen te delen en samen te voegen.

Familie Sloterwijk/Postma

Inklappen

Gradus Schippers

Na een grondige oriëntatie en na een lange periode van het hoofd koel houden en geduld uitoefenen vond Gradus Schippers zijn droomhuis. Ik was nog nooit in Tsjechie geweest en sprak het land mij eigenlijk ook niet tot de verbeelding.

Verder lezen

In de slipstream van m’n kameraad [hij was zodanig enthousiast over z’n vakantie’s in Tsjechie,en de betaalbaarheid van de huizen aldaar dat hij er een huis wilde gaan kopen] ben ik met hem meegegaan naar een afspraak met Giant Real Estate in Tsjechie, om vervolgens nog een aantal dagen het land te gaan verkennen en wat huizen te gaan bekijken.

Na dagen toeren begon bij mij het zelfde enthousiasme op te borrelen, een schitterend land, fraaie natuur, vriendelijke mensen en relatief goedkope huizen.

Het door mij hooggeprezen gedachtegoed van mijn goede vader ’koop in den vreemden niet wat eigen dorp Ubiedt’ begon reeds snel z’n kracht te verliezen. Eenmaal weer terug in Nederland bleef Tsjechie met een warm gevoel hangen, zodanig, dat het plan om zelf ook een éigen stekje’ in den vreemde te gaan kopen in een sneltreinvaart vaste vormen begon te krijgen.

Omdat de eerste indrukken in het kennismakingsgesprek met Astrid en Maurits aangenaam was, ze namen alle tijd voor ons, gaven veel nuttige informatie, drongen niets op. In tegendeel, hun gereserveerde houding in het aanbieden van te koopstaande huizen was eigenlijk een streep door onze rekening, wij wilden huizen gaan bekijken. Maar hun advies was, ga eerst eens onderzoeken wat voor gebied jullie het meest aanspreekt. Neem de tijd, laat je niets opdringen. Een instelling van hun die mij veel vertrouwen gaf in hun.

Al met al zijn wij 4 keer voor enkele dagen aan het toeren geweest, continue wikken en wegen, niet zomaar pandjes kijken, maar panden die wij van te voren middels foto;s en beschrijvingen hadden geselecteerd. Veel panden beoordeeld, slechts een paar konden de toets der kritiek doorstaan. Ondertussen ondersteunden Maurits en Astrid ons optimaal via het e-mail fenomeen, op alle vragen werd door hun snel en uitvoerig gereageerd.

Wij waren onder tussen een paar keer in de regio Liberec geweest en telkens sprak mij de knusheid van het gebied rond Cesky Dub tot de verbeelding, de kleine dorpjes in dat gebied zijn veelal ingeslapen en de huizen vaak grotendeels in gebruik voor recreatie.

Het eerste interessante huis werd net voor de bezichtigingsafspraak verkocht. De onderhandelingen met Dehtary liepen niet van een leien dakje, terwijl de prijs al rond was gingen de verkopers tijd rekken, laten je in onzekerheid en er is niets zeker. Het maakte mij flink pissig, het is een mentaliteit waar Maurits naar zijn zeggen zich regelmatig het hoofd aan heeft gestoten.

Met een rood hoofd en stampende voetjes probeerde hij dan heel de Tsjechische maatschappij naar zijn pijpen te laten dansen. Helaas dansten zij niet. Dus is hij wat rationeler gaan worden en heeft geleerd zijn Anglo-Nederlandsche mentaliteit op een andere wijze te gebruiken. Proberen in dergelijke situaties, rustig maar lastig, toch zijn zin te krijgen,je niet laten frustreren, maar lachen in je vuistje als de Tsjechen toch omgaan en je padje alsnog gaan bewandelen. Zelf had ik de ’pijp al aan maarten gegeven’ maar danks zij hun strategische aanpak, geduld en inspanning zijn de kontrakten getekend onder de voorgestelde konditie’s van Viktor en de Teuthof’s.

Het heeft aardig wat voeten in de aarde gehad, maar sinds 1 juni 2007 hebben wij een prachtige, vrijwel authentieke polo roubenka huis in Dehtary.

Wij zijn erg tevreden over hun professionele begeleiding en laten ons ook met het komende onderhoud en aanpassingen van de woning door hun adviseren en ondersteunen.

Gradus Schippers

Inklappen

Familie Bernhart

Driemaal is scheepsrecht; na drie keer in Tsjechie te zijn geweest heeft de familie Bernhart hun droomhuis gevonden in het dorpje Hermanice v Podjestedi in het Luzicke gebergte.

Verder lezen

Francofielen zijn wij in hart en nieren, maar helaas de huizenmarkt in Frankrijk is een beetje overspannen en daar wij niet over voldoende financiële middelen om een huis, lees tweede huis in Frankrijk te kopen, besloten we om In Tsjechië te gaan kijken.

Onze zoektocht begon op Internet, waar wij verschillende sites bekeken. In Tsjechië zijn de huizen nog relatief goedkoop.
In oktober de second Home beurs bezocht in Utrecht, daar met verschillende Tsjechische makelaars gesproken en onze uiteindelijke viel op Giant Real estate.

Waarom? Het leken ons eerlijke verkopers met verstand van zaken. Dit is achteraf ook zo gebleken.
Hier werd ons geadviseerd om eerst de streek te bepalen en Tsjechië eens te bezoeken, daar wij nog nooit in Tsjechië waren geweest, alleen in Praag, wat een geweldig mooie stad is.

In de winter zijn wij met de camper naar Tsjechië vertrokken, gecombineerd met een wintersportvakantie in Harrachov. Sneeuw was er in geen velden of wegen te bekennen. Gelukkig hadden wij een paar huizen te bezichtigen. De tweede dag was het gelijk raak. We hadden ons vakantiehuis gevonden. Op advies van Astrid en Maurits nog even een paar dagen bedenktijd.
Op Naar Harrachov nog steeds geen sneeuw. ‘s-middags gewandeld naar de watervallen. Leuk uitje. In de avond wat schets onze verbazing begint het te sneeuwen en het houdt niet meer op. Ongeveer een meter sneeuw in de ochtend. Prachtig.
We besluiten een bod uit te brengen op het vakantiehuis. Helaas een andere koper is ons voor en heeft al een bod uitgebracht en het pand wordt verkocht. Intussen zijn wij van Tsjechië gaan houden en besluiten wij om nog een keer terug te komen.

Tijdens onze tweede zoektocht, ook weer met Astrid en Maurits, bezichtigen we weer een aantal objecten. We hebben ons beeld verruimd en selecteren goedkope en duurdere objecten. We kijken nu naar traditionele en opgeknapte objecten,
Weer vinden we een pand naar onze gading, maar wat blijkt de makelaar van de verkopende partij heeft andere ideeën over prijsvaststelling. Astrid en Maurits adviseren ons niet met deze persoon in zee te gaan. We hebben het volste vertrouwen in de mening van Astrid en Maurits en we besluiten het pand niet te kopen.

Een beetje teleurgesteld gaan we weer terug en besluiten om het voor de derde maal te proberen. We hebben nu objecten uitgezocht, waar nog enige renovatie aan verricht moet worden en enkele objecten waar alleen zoals Astrid en Maurits het noemen cosmetische ingrepen aan verricht dienen te worden.
We bezichtigen weer vier objecten. Sommige vallen tegen en sommige vallen mee. Na alles op een rijtje te hebben gezet besluiten we een bod uit te brengen op het pand in Hermanice v Podjestedi. Het lukt na een paar spannende dagen, waarbij we weer veel hulp van Astrid en Maurits hebben gehad, gaan de verkopers akkoord.

De procedure in Tsjechië is anders dan in Nederland, maar daar hoeven wij ons niet druk over te maken. Research en andere zaken, zoals de geplande verbeteringen worden allemaal opgepakt door Giant Real Estate.

Familie Bernhart

Inklappen

Familie van der Wolf/van de Ridder

Na een intensieve zoektocht hebben deze families in het begin van een voormalige boerenhoeve in Roubenka stijl gekocht met ruim 7 hectare grond in het dorpje Hermanice v Podjestedi.

Verder lezen

Toen we het plan hadden opgevat om samen met mijn zus en zwager, die in Canada wonen, een huis te kopen in Tsjechie omdat het een prachtig land is en omdat de huizen er nog betaalbaar zijn, zijn we uiteindelijk veel te enthousiast aan de slag gegaan. Via internet allerlei huizen gezocht bij tsjechische makelaars en zelf op pad gegaan in Tsjechie. Dit liep uit op een teleurstelling! Van de 6 huizen die er op ons lijstje stonden hebben we er 1 gevonden en sommige makelaars spreken geen andere taal, dus dat werd lastig.

Toch maar naar de Second Home Vakantiebeurs in Utrecht en daar hebben we kennis gemaakt met Astrid en Maurits. Ze namen alle tijd en we zijn daar veel aan de weet gekomen. Zij hebben ons heel wat werk uit handen genomen en ons met het hele traject geholpen. Het kopen van een huis in Tsjechië was toch niet zo makkelijk als wij dachten, vooral omdat in het gebied waar wij graag wilden de prijs van de huizen al aardig hoog was.

We moesten ons dus orienteren op nieuwe gebieden. Sommige daarvan waren toch te ver reizen vanuit Nederland en een ander gebied vonden we weer minder aantrekkelijk.

Voor Astrid en Maurits was het soms lastig omdat ze moesten communiceren met mijn zus en zwager in Canada en met ons, maar ze gaven de moed niet op en kwamen steeds weer met een nieuw voorstel en met nieuwe huizen.

Onze zoektocht kwam ten einde bij het zien van dit huis in Hermanice vPodjestedi.
Deze prachtige woonboerderij staat in een sportief klein dorp met veel mogelijkheden. We zijn inmiddels gestart met het opknappen van het huis, er moet nog veel gebeuren maar het zal vast worden wat we ons van een familiehuis in Tsjechie voorgesteld hebben.

Astrid en Maurits bedankt!

Familie van der Wolf/van de Ridder

Inklappen

Familie Lageveen/Hakkers

Deze familie heeft in de regio Frydlant een voormalige boerenhoeve gekocht met ruim 22.000 m² grond. Tijdens een vakantie in Tsjechië droom je wel eens over het starten van een camping. Maar al gauw besef je dat zoiets niet alleen aantrekkelijke kanten heeft; je bent altijd druk en dat betekent ook geen vakantie in het zomerseizoen.

Verder lezen

Vervolgens valt je oog, in de etalage bij een lokale makelaar, op huizen die prachtig gelegen zijn. En het lijkt nog betaalbaar ook.
Terug in Nederland blijft het idee je bezig houden. Via internet en met veel googlen zoeken naar tweede huizen in Tsjechië. Al snel blijkt dat er een enorm aanbod is en dat op vele websites.

Bij verschillende Nederlandstalige websites avond aan avond huizen bekeken. Vervolgens maar wat uitgebreidere informatie opgevraagd. Dan blijken er grote verschillen tussen de verschillende makelaars. Sommige sturen pas na weken een reactie; anderen reageren helemaal niet. Vanaf het eerste moment valt Giant Real Estate (oftewel Astrid en Maurits) op door een heel persoonlijke benadering.
Naast het geven van informatie stellen ze ook veel vragen. Vragen die je helpen om scherp te krijgen wat je nou eigenlijk echt wilt. Bij het zoeken naar een huis heeft ons dit bijzonder geholpen. Een huis in Noord Tsjechië, bereikbaar in één dag rijden.
Uiteindelijk breekt dan het spannende moment aan dat je huizen wilt gaan bekijken. Een avontuur op zich ….. en steeds nieuwe verrassingen. Zelf ben ik twee keer in Tsjechië geweest om huizen te bekijken. Wat gebeurt er beide keren: het favoriete huis is net verkocht voordat je wilt vertrekken. Een enorme teleurstelling, maar op zo’n moment zorgen Astrid en Maurits heel snel wel voor diverse alternatieven.

Het bekijken van de huizen met Astrid en Maurits was bijzonder prettig, deskundig , maar ook bijzonder gezellig. De bouwkundige staat, de bereikbaarheid in de winter etc., alles werd onder de loep genomen. Alles was goed georganiseerd met strakke tijdsafspraken. Direct het gevoel: deze mensen kun je vertrouwen.

Wat heeft het uiteindelijk opgeleverd? Na het eerste bezoek waren we meteen verliefd op een prachtig huis in Horni Rasnice. De eigenaar heeft ons in het hele huis rondgeleid en na afloop nog gezellig een drankje bij hem gedronken. Na een paar dagen nadenken besloten we het huis te kopen, maar wat gebeurt … de eigenaar wil tot verbazing van Maurits en de lokale makelaar het huis niet meer verkopen. Kortom, terug bij af !!

Bij het tweede bezoek wederom een aantal huizen bekeken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een goed onderhouden woonboerderij in het kleine dorpje Dolni Oldris. We hebben nog geen moment spijt gehad . En hoewel de taal natuurlijk een barrière is, kennen we al een groot aantal mensen en voelen ons er meer en meer thuis.

Astrid en Maurits hebben onze zoektocht in Tsjechië een stuk gemakkelijker en zeker ook prettiger gemaakt. Alle vragen via e-mail of telefoon werden altijd vlot beantwoord.

 Wiebe Lageveen en Gerda Hakkers

Inklappen

Familie van der Werf

Na een intensieve speurtocht hebben zij hun ideale villa aan het begin van het daaropvolgende jaar gekocht.

Verder lezen

Het is alweer even geleden dat wij het aankooptraject ingegaan zijn voor een groot huis in Tsjechië. Het is wel weer leuk om even terug te blikken. Gea en ik zijn al heelveel jaren terug voor het eerst in Tsjechië op vakantie geweest. Het was net na de “Fluwelen Revolutie” in 1986 waarna Tsjechië voor de buitenwereld werd opengesteld. We zijn toen aansluitend en met tussenposes geregeld met onze kinderen op vakantie in dit zeer mooie land geweest.
Daarbij iedere keer weer naar een ander deel van het land.

Na een aantal bezoeken gingen we ook naar huisjes kijken omdat de prijzen zeer laag waren en wij zeer gecharmeerd waren van de lieve mensen en het landschap. We zijn toen jaren niet meer naar Tsjechië geweest. Het land omarmden ons weer en toen hebben we besloten om toch definitief een huis te gaan kopen. Kinderen gaan niet meer mee op vakantie en we dachten, we moeten het nu doen anders worden de prijzen te hoog voor een “tweede huis”. Tsjechië was bij de EU en ze gaan ook nog aan de Euro. Daarbij zochten we een plek waar we meerdere keren per jaar naar toe konden gaan om te klussen en te tuinieren, wat voor ons ontspanning is, luieren en wandelen. Niets moet, alles mag! Dus reden te meer om toch een huis te gaan zoeken.

De eerste kennismaking met Giant Real Estate was op de Second Home beurs in Houten. We hebben daar verschillende makelaars bezocht maar het klikte direct tussen jullie en ons. Het sprak ons zeer aan dat jullie ook daadwerkelijk in het land zelf wonen en omdat jullie Nederlanders zijn/ waren is het zeer goed communiceren met elkaar. Want vanaf het begin moeten onze wensen duidelijk overkomen en jullie moet een duidelijk verhaal terug hebben. Jullie hebben ook een duidelijk verhaal en weten zeer goed waar je het overhebt. Wat wij zochten bleek in de categorie “villa’s”te vallen. Behalve leuk en ruim wonen moest het ook naar de toekomst toe renderen.

Voor Giant Real Estate was dit blijkbaar ook een uitdaging omdat de villa verkopen nog niet zo goed in kaart gebracht waren. We hebben samen enorm veel gezocht naar villa’s, en na de nodige bezichtigingen toch de ware gevonden. Het toeval deed zich voor dat we na ongeveer een half jaar intensief speurwerk allebei op het zelfde moment tot dezelfde conclusie kwamen dat een eerder huis, wat we ook bezocht hadden, het beste huis voor ons zou zijn.

Het traject van aankoop is goed door jullie begeleid. Met de hulp van jullie zeer goede en adequate advocaat, welke onmisbaar was in dit traject, is het professioneel verlopen.
Ondanks die begeleiding heeft het ons ook veel energie en tijd gekost. Dit moet je er wel voor over hebben, maar het resultaat is er dan ook naar. We genieten iedere keer weer volop van onze “villa” in het plaatsje Brtniky wat aan het Nationale Park grenst. Dat we een goede streek hebben uitgezocht blijkt wel uit het feit dat jullie ongeveer een half uur bij ons vandaan zijn komen wonen. Astrid en Maurits bedankt voor de adviezen en de begeleiding.

Gea en Cor

Inklappen

Familie B/S regio Apeldoorn

De familie B/S woonachtig in de omgeving van Apeldoorn heeft een schitterende nieuwbouw woning aangekocht.

Verder lezen

Vanaf 1995 komen we al in Tsjechië en de eerste indruk was dat de omgeving schitterend, en de mensen bijzonder vriendelijk zijn. Nadien keerden we graag terug. We gingen naar andere plekken in het land, om er nader mee kennis te maken, en kijken met veel plezier terug op deze reizen.

Zo ontstond een paar jaar terug de gedachte om zelf ons eigen stekje in Tsjechië te kopen.
Wij kwamen we in contact met Giant Real Estate. Op de website van Giant Real Estate zagen wij een aantal woningen waar we informatie over gevraagd hebben. Naar aanleiding van deze informatie kregen we veelvuldig contact en kwam naar voren waar onze voorkeur naar uitging, zoals wel type huis, niet te veel grond, diverse accommodaties in de omgeving voor jong en oud, enz.. We gaven aan dat we ons huis ook wilden verhuren. Zo zijn we diverse malen naar Tsjechië afgereisd en toen we onze woning in Polevsko zagen waren we verkocht.

Met de begeleiding in het voortraject, het onderhandelingstraject, de aankoop en de afwikkeling van ons pand zijn wij door Giant Real Estate op een correcte en uiterst zorgvuldige wijze begeleid. Wij hadden met een nieuw huis te maken en moesten veel geduld hebben tot het laatste document op onze naam stond.

Wij danken Maurits en Astrid Teuthof, de gezichten achter Giant Real Estate voor de wijze waarop zij ons begeleid hebben tot aankoop van onze vakantiewoning Perla Bohemia.

De familie B/S is bereid om telefonisch of per email nadere informatie te verstrekken.

Familie B/S regio Apeldoorn

Inklappen

Familie van Rijbroek/Koumans

Deze familie heeft een woning gekocht in het mooi gelegen Jivka. Nadat wij via derden in contact zijn gekomen met het bedrijf van Astrid en Maurits Teuthof,
zijn wij door hun stap voor stap begeleid bij de aankoop van een woning in Tsjechie.

Verder lezen

Ook als zich eventueel problemen voordoen bij de woning wordt dit door Astrid en Maurits terdege onderzocht en wordt door hun advies uitgebracht. Desondanks pleiten wij ervoor de nodige aantekeningen te maken, omdat er zoveel informatie over u heen komt, dat er makkelijk af en toe toch iets door u vergeten kan worden.

Een pre vinden wij, dat ze bemiddelaar zijn en geen makelaar. Ook als er naderhand nog vragen zijn, dan kunnen we nog steeds bij hun terecht.

Familie van Rijbroek/Koumans

Inklappen

Fred en Nancy uit Almere

Tijdens een barre winter hebben Fred en Nancy net iets buiten Praag een woning aangekocht.

Verder lezen

Vanaf 1995 komen wij zeer regelmatig in Tsjechië. Vooral Praag heeft sindsdien een verslavende werking op ons gehad. Als uit de hand gelopen hobby organiseren wij busreizen naar Parijs. In 2000 zijn we ook reizen naar Praag gaan organiseren. Omdat wij iedere keer een ander thema gebruiken, leer je op deze manier een stad van binnen en buiten kennen. Praag had onze harten al gestolen, maar dit werd alleen nog maar sterker. We begonnen te dromen over een huisje in de buurt van Praag (want een tuin vinden wij toch ook wel erg lekker). Tijdens een van onze reizen waren wij weer met een groep in Praag en zaten met ons hotel naast een makelaarskantoor. Eigenlijk is vanaf toen bij ons de aankoop van een huis echt gaan leven. Wij zijn gestart met ons enorm goed voor te bereiden. Het boek “Wonen en kopen in Tsjechië” gekocht, Tsjechische makelaarssites bekeken, Second Home beurzen bezocht, contact gezocht met de Nederlandse bemiddelaars/makelaarskantoors, nog een keer naar Tsjechië gegaan en uiteindelijk besloten met Maurits en Astrid “in zee te gaan”. Onze keuze was op hen gevallen, omdat ze allereerst steeds helder waren in de uitleg. Bovendien beviel de leuze van Maurits: “Geen enkele vraag is te dom om te stellen”, ons wel. Op ieder mailtje of telefoontje van ons werd adequaat gereageerd en bovenal maakten ze op ons een zeer betrouwbare en eerlijke indruk.

Uiteindelijk besloten we voor ee een week naar Tsjechië te gaan om met Maurits en Astrid verschillende objecten te bekijken. Zij hadden een aantal huizen gevonden en wij zelf ook, allemaal in de omgeving van Praag. De winter in Tsjechië was toen streng. We hebben foto’s van wegen die niet herkenbaar zijn. Heel Tsjechië leek wel wit! Juist deze omstandigheden waren ideaal om een goede schifting te maken in huizen die wel of niet in aanmerking kwamen voor een aankoop. In sommige huizen kwam de sneeuw naar binnen, andere huizen waren niet bereikbaar met de auto. De omgeving van het Slapy meer hebben we om die reden laten afvallen. Uiteindelijk besloten we drie maanden later nog maar eens terug te komen. Dat we drie maanden later inderdaad terugkwamen, maar nu om de sleutel in ontvangst te nemen, hadden we toen werkelijk niet geloofd. We hadden nog één huis om te bekijken en het klinkt gek, maar ineens was er een “klik”. En ook nog eens bij ons allebei! Dit huis staat in Senohraby u Prahy, 28 kilometer ten zuidoosten van Praag in een schitterende omgeving. Dichtbij Praag, maar ook aan de rand van het bos en de Sazava rivier. Het is voor ons onbegrijpelijk dat deze streek amper door Nederlanders is ontdekt, terwijl er regelmatig leuke en betaalbare huisjes te koop staan (uiteraard is het iets minder goedkoop dan de andere streken in Tsjechië, maar toch nog zeer betaalbaar en je zit hier dan ook wel zeer centraal).

Het is een twee onder één kap woning en 50 meter van het huis is een treinstation, met een rechtstreekse trein naar Praag (hierdoor zijn we ook al regelmatig met het vliegtuig heen en weer geweest, de bereikbaarheid is geweldig, ook vlakbij de E55 ). Astrid en Maurits zijn heel hard voor ons aan de slag gegaan om de koop rond te krijgen. In deze hele fase hadden we het zonder bemiddeling van Astrid en Maurits waarschijnlijk niet meer zien zitten. Er moet zoveel gebeuren en beiden hebben we ook geen baan waarin we te pas en te onpas naar Tsjechië zouden kunnen gaan om dingen te regelen. Al met al ging alles zeer voorspoedig.

Het huis binnen is inmiddels opgeknapt en ingericht naar onze eigen smaak (uiteindelijk hebben we wel veel dingen uitbesteed), de tuin is klaar en ziet er pico bello uit. We zijn enorm veel in Tsjechië geweest (ook dankzij de goede verbindingen met het openbaar vervoer en de betaalbare vliegtickets, regelmatig een lang weekend). We hadden niet verwacht dat we zo snel een behoorlijk “netwerk” van contacten in de buurt zouden hebben. Belangrijk, maar ook gewoon heel leuk! Tijdens onze verblijven in Tsjechië hebben we Astrid en Maurits nog regelmatig gezien. Naast hun professionaliteit, ervaren wij hen ook als twee mensen, met wie wij het gewoon goed kunnen vinden. Wij zijn zeer tevreden over de begeleiding van Giant Real Estate. Wilt u meer weten, dan kunt u ons mailen.

Fred en Nancy uit Almere

Inklappen

Familie Ruiter uit Oude Niedorp

Jarenlang was Frankrijk hun ideale vakantiebestemming, maar Tsjechie vertoonde veel positieve(re)overeenkomsten. Zij hebben in Tsjechie op een mooi gelegen locatie een pand met grote schuur aangekocht.

Verder lezen

Tijdens onze trektochten met de caravan Tsjechie van alle kanten bekeken, onze visie veel overeenkomsten met Frankrijk (ons vakantieland sinds vele jaren) maar dan nog leuker (vooral de inwoners).

Toch vorig jaar naar Frankrijk, veel bekeken met een makelaar op stap geweest maar te veel geld voor te weinig huis. Vorig najaar naar de second-home beurs geweest daar Astrid en Maurits ontmoet en dat klikte meteen.

Met hun div. panden bekeken ,niet direct geslaagd maar in Februari was het wel raak. Een mooi gelegen pand met grote schuur tussen Ceska Lipa en Liberec.

De begeleiding van het echtpaar is van het begin tot het eind top, geen moeite is ze teveel en op vragen altijd direct antwoord op de mailbox. Ook tijdens de afhandeling staan ze naast je, bij de bank en de advocaat.

Paar weken geleden voor het eerst naar ons huis geweest, ook nu weer begeleid door de Teuthofjes.
Ook daarna mogen we hulp van ze vragen bij vertalen of bijv. een puinbak bestellen.

Wie wat van ons wil weten kan ons mailen

Groetjes van tevreden klanten Hans+Ineke Ruiter

Inklappen

Familie Hols uit Lelystad

De familie Hols is na een intensieve zoektocht in Frankrijk naar een tweede woning uiteindelijk terecht gekomen in Tsjechie. Zij kochten een woning in het pittoreske dorpje Dedov.

Verder lezen

Wij waren een hele tijd op zoek naar een betaalbare vakantiewoning in Frankrijk in het gebied Lot et Goronne, maar Frankrijk is verschrikkelijk duur geworden, je koopt daar een bouwval voor heel veel geld en dan moet je nog er nog eens een heleboel euros tegenaan gooien om het een beetje bewoonbaar te maken.

Waarom zochten wij in Frankrijk?

1) Rust
2) Natuur
3) Hier zou eigenlijk mentaliteit moeten staan, maar die valt ver te zoeken bij de Fransen.

Frankrijk is een prachtig land, maar er moesten geen Fransen wonen.

Na veel gehoord te hebben over Tsjechië (wij hebben een beroep waar je veel met mensen omgaat en dan hoor je ook veel) besloten wij ons wat meer te verdiepen in dit land. Via internet zijn we bij Giant Real Estate terecht gekomen. Deze site sprak ons erg aan vanwege de eerlijke uitleg. We besloten om met de sleurhhut naar Tsjechië te gaan om te toeren, kennis te maken met Maurits en Astrid en om diverse woningen te bezoeken. Er was al snel het gevoel van \\\”dit wordt ons tweede land\\\”. De natuur is er prachtig , eten geen hoogstandjes maar wel goed en erg goedkoop. Erg belangrijk ons zo zuinige Hollanders. Wij hebben heel veel huizen van internet afgehaald en zijn gewoon op de bonnefooi bij al die huizen langs gegaan en hebben dat als zeer prettig ervaren, alle Tsjechen die we bezochten waren zeer gastvrij en de taal was niet het grootste probleem (want met handen en voeten kom je erg ver).

Wij vonden het Reuzen-gebergte en de omgeving Broumov en Adrspach heel mooi en zijn er dan ook in geslaagd om in Dedov een leuke roubenka boerderij op de kop te tikken, er moest nog wel het een en ander aan gebeuren en daar zijn we inmiddels ook mee begonnen. De schuur was verrot en ook de kopse kanten van de woning moesten vernieuwd worden, ook worden de ramen vernieuwd met dubbel glas. Onze bron voldeed niet aan de eisen en daar hebben we inmiddels ook aan gewerkt en dat is momenteel klaar. Na in badkamer een badmeubel te hebben geplaatst en een nieuwe keuken met een keramische kookplaat en oven ziet alles er nu tiptop uit.

Nu moeten we ook het land 5000m2 aan laten pakken met drainage, anders hebben we in de winter veel last van dooiwater, dit komt doordat wij in een dal zitten. Wij zijn van mening dat wee een fantastisch huis hebben gekocht met nog heel veel mogelijkheden, hopelijk kan ik gauw stoppen met werken want ik zou er graag altijd willen wonen.

Maurits en Astrid zijn al een tijdje werkzaam in Tsjechië en erg goed op de hoogte van de materie, ook werken ze samen met een Tsjechische advocaat die alle vragen kan beantwoorden. Maurits en Astrid hebben ons heel goed begeleid (en nog steeds) en ze zijn zeker aan te bevelen

Jullie kunnen altijd informeren bij ons.

Rob en Reina Hols

Inklappen

Familie Verstappen uit Haren

De familie Verstappen kocht een grote boerenhoeve bestaande uit twee woningen aan. Het geheel diende compleet gerestaureerd te worden, vandaag de dag is de boerenhoeve op vakkundige wijze gerenoveerd en is het een prachtig voorbeeld van de rijke historie van dit prachtige land.

Verder lezen

Tijdens vakanties in het buitenland hebben we vaker gekeken naar onroerend goed wat te koop stond. Mijn vrouw en ik hadden een goed gevoel bij dit land. Je moet door de verwaarloosde panden heenkijken om het mooie te zien. Dat koste wel even tijd zeker in de streek waar we toen waren. De buurt van Broumov bij Nachod.

We besloten om het land beter te leren kennen en trokken van midden Noord naar Zuidwest. Zoeken naar een mooie omgeving. We zijn uiteindelijk teruggekomen bij het beginpunt. De buurt van Broumov. De esdoorns, het heuvelachtige en de bijzonder gedecoreerde huizen spraken ons aan.

Daarna zijn we op internet gaan zoeken. Uren en uren. De ene site na de andere. Dan weer even laten liggen en een paar dagen later weer opnieuw. Zo zijn we bij een Tsjechische makelaar terecht gekomen met Nederlands sprekende mensen. Het kantoor bezocht. En daarna ook al eens wat panden bekeken. Steeds bleven er vragen open die niet beantwoord konden worden op dat moment. De bouwkundige verhalen riepen die vragen juist op. Jarenlang heb ik als docent bouwtechniek in Nederland gewerkt. Later bleek dat de makelaar zowel de kopende als verkopende partij moest dienen. Iets wat mij in een andere cultuur niet goed leek.

Vaker kwam de website van Giant Real Estate naar voren. Het type panden paste goed bij onze wensen. We wilde uiteindelijk een authentieke boerderij op een mooie plek. Rustig met een aardig uitzicht. Maurits Teuthof kwam eerst in beeld. Later Astrid.

Zaken waren vanaf het begin duidelijk. Alle vragen werden beantwoord en we hadden het gevoel op de plaats te zijn beland. We hebben een boerderij gekocht in Sonov bij Broumov. Er moest nog heel veel aan gebeuren maar het was de goede keus.

Toen Maurits destijds de prijzen voor de bemiddeling bekend maakte dachten we dat het erg veel was. Later is ons gebleken dat dit juist redelijke prijzen waren. De begeleiding en onderhandeling door Maurits en Astrid was buitengewoon. Echt op maat en dus met het goede gevoel. We hebben de vragen op elk moment kunnen stellen en we kregen duidelijke antwoorden. De begeleiding was er vanaf het begin tot het einde. En eigenlijk ook nog een gedeelte daarna.

Johan en Els Verstappen

Inklappen

Familie Pors/van der Ham

Niet alleen begeleiden wij bij de aankoop van een pand in Tsjechie maar ook bij vele andere zaken…. In tegenstelling tot anderen die op deze site hun verhaal hebben geplaatst over de aankoop van hun pand kunnen wij iets vertellen over de verkoopbegeleiding door Giant Real Estate.

Verder lezen

Wij hebben in 2001 ons pand in Ubislavice gekocht. Een Tsjechische kennis heeft ons indertijd begeleid om samen met een Tsjechische makelaar verschillende panden en bouwpercelen te bezoeken.

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een schitterende locatie met een vervallen huis. Na meerdere jaren bezig te zijn geweest met de renovatie staat er nu een volwaardig vakantiehuis.

Omdat wij duidelijk het type van pioniers zijn die graag iets nieuws oppakken en het verhuren, wat van een leien dakje gaat, ons niet echt boeit hebben wij besloten het pand weer in de verkoop te zetten om daarna weer iets nieuws te beginnen.

Omdat de communicatie en voorlichting door de makelaar die we indertijd hadden niet optimaal was hebben we ons heel erg verdiept in de keuze voor een verkopend makelaar.

Na een intensieve internet speurtocht zijn we terecht gekomen bij Giant Real Estate. Al bij de eerste afspraak klikte het direct. Omdat we zelf al meer dan tien jaar in Tsjechië actief zijn, wisten we ook direct te beoordelen dat deze mensen geen onzin vertelden.

Maurits en Astrid weten veel van het land, de mensen, de regels, wat er te koop staat en zo meer.
Daarbij zijn beiden realistisch in verkoopmogelijkheden, doorlooptijden en prijsstellingen. Dat gaf voldoende vertrouwen om met Giant Real Estate in zee te gaan.

Gedurende de periode dat het pand nu in de verkoop staat hebben we geregeld contact. Maurits en Astrid zijn altijd direct aanspreekbaar, dat is het voordeel van hun kleine kantoor. Daarmee weten we dat we niet vastlopen op verschillende medewerkers die niet van de hoed en de rand weten.

Ook ten aanzien van een aantal vraagstukken over onze SRO hebben we via hun netwerk van advocaten en notaris een paar zaken goed kunnen regelen.

Al met al ervaringen waardoor we Giant Real Estate van harte kunnen aanbevelen als partij die met veel plezier, maar ook noodzakelijk vakmanschap, op realistische wijze betrouwbaar (ver) koopbegeleiding in de praktijk brengt.

Familie Pors/van der Ham

Inklappen

Familie Venis

Zij zijn de trotse eigenaars van een woonboerderij in Andelka, verderop in dit verhaal leest u hoe hun zoektocht verliep.

Verder lezen

In de zomer besluiten we een huis te gaan zoeken in Tsjechië. Via internet komen we o.a. uit bij Giant Real Estate. We hebben uitgebreid mailcontact en Astrid beantwoordt met engelengeduld alle vragen. In september reizen we af voor een rondje Tsjechië (Decin, Liberec, Turnov, Trutnov, Kraloverahdecky en via Praag naar Karlovy Vary. Op deze manier krijgen we een aardige indruk. De regio Liberec spreekt ons erg aan. De omgeving is prachtig en het is dichterbij dan bijv. de regio Trutnov. Tijdens deze reis zien we dat zeer veel huizen opgeknapt worden, een duidelijk teken dat het economisch beter gaat.

Goed voorbereid bezoeken we de Second Home beurs. De kennismaking met Astrid en Maurits verloopt zeer leuk, met als klap op de vuurpijl een optreden in een tv-programma.

Giant gaat voor ons op zoek naar een geschikt pand, zelf zoeken we ook zeer intensief op de Tsjechische funda en op sites van andere makelaars. Juist omdat we zo intensief zoeken zien we vrij snel de enorme prijsverschillen voor een en hetzelfde huis (tot wel € 30.000,=!!) die sommige makelaars gericht op de Nederlandse markt hanteren. Giant geeft de prijzen zowel in euro’s als in Tsjechische kronen aan.

We maken een lijst met mogelijke panden, die voortdurend aangepast wordt omdat de huizen als warme broodjes over de toonbank gaan, of omdat ze simpelweg van de markt gehaald worden, vaak komt zo’n pand later weer met een nieuwe (hogere) prijs bij een andere makelaar in de verkoop.

Van Astrid hebben we in deze periode zeel veel geleerd over de Tsjechische onroerend goed markt.

We besluiten uiteindelijk 2 dagen te reserveren om 6-8 huizen te bekijken. We zien wel welke huizen dat worden, ons lijstje wijzigt nog steeds.
Uiteindelijk blijven er 4 huizen over, een beetje weinig, dus Astrid gevraagd of zij nog suggesties heeft. Zij komt vrij snel met nog een paar opties. Uiteindelijk zullen we 5 huizen gaan bekijken.

De eerste dag gaan we met z’n vieren op pad, heel informatief, zeer gezellig en het weer is prachtig. Het eerste pand is net zo indrukwekkend als op de foto’s, alleen er moet erg veel aan gebeuren en we knappen af op ‘de tuin’ die erg ongelukkig gelegen is.

Vervolgens gaan we naar een huis waarover ze getipt zijn door een Tsjechische makelaar. Een soort woonboerderij zoals je ze ook tegen kunt komen in bijv. Duitsland of Frankrijk. Ook hier moet zeker het nodige aan gedaan worden, maar het huis heeft iets wat ons wel aanspreekt. We krijgen allerlei ideeën hoe we van dit huis ons droomhuis zouden kunnen maken. Maurits rekent globaal uit wat deze plannen ons zouden gaan kosten.

De volgende dag gaan we alleen met Maurits op pad en bekijken een boerderijtje wat we al maanden erg leuk vinden. We staan buiten op straat in de regen op de Tsjechische makelaar te wachten. Het is dat die beste man speciaal voor ons komt, anders waren we waarschijnlijk direct doorgereden. Wat een tegenvaller. De ligging is vreselijk en het pand zelf spreekt ons totaal niet aan.

Het volgende huis is weer een echt renovatieproject, van de omgeving worden we zeker niet vrolijk. Maar ja, de eigenaar komt speciaal uit Praag, dus wachten we beleefd tot we het huis kunnen bezichtigen.

Het laatste huis dat we bekijken wordt nog bewoond door een ouder echtpaar.
Dochter en schoonzoon komen gezellig langs om samen met ons door het huis en de tuin te lopen. De kamers zijn ruim, maar ook hier knappen we weer af op de locatie. De schuur lijkt een waar museum, volgestouwd met antiek gereedschap en allerlei antieke agrarische werktuigen. Deze 2e dag heeft niets opgeleverd, behalve dan vreselijk onweer en gigantische hagelbuien.

De volgende dag besluiten we om nog eens langs het 2e huis te rijden. De regen komt met bakken uit de hemel. Het liefst hadden we het huis nog eens goed van binnen willen bekijken. De Tsjechische makelaar woont ver weg, het zou hem veel tijd kosten. Dit vinden wij een vreemd argument, zeker gezien de provisie die hij ontvangt bij verkoop.

De volgende dag besluiten we een bod uit te brengen. Een laag bod gezien onze verbouwingsplannen. Het pand staat nog maar 2 weken in de verkoop, dus we verwachten eigenlijk niet dat het tot een deal komt. We besluiten eerder naar huis te gaan. Op een parking langs de Duitse autobahn kijken we even of er nog berichten zijn. Maurits vraagt ons met spoed terug te bellen. Hij feliciteert ons met ons nieuwe huis. We zijn werkelijk stomverbaasd dat het hem gelukt is. Maurits heeft zeer goed onderhandeld. Later hoorden wij van Viktor (de Tsjechische advocaat) dat de eigenaar zich eigenlijk zeer schuldig voelde dat hij het huis, dat al zo lang in de familie was, in de verkoop had gezet. Misschien hebben onze verbouwingsplannen een beetje meegeholpen.

Alle zaken rond de koop van ons huis zijn door de Teuthofjes en Viktor prima afgehandeld t/m de sleuteloverdracht en allerlei contracten voor water, energie, afval en opstalverzekering.

Inmiddels hebben we al een week doorgebracht in ons nieuwe huis om nog eens goed te kijken hoe we alles willen verbouwen. De eerste kennismaking met de buren verliep zeer leuk. Binnenkort gaan we weer en hebben dan een afspraak met de aannemer.

Coos en Danusia Venis

Inklappen

Robby en Melinda

Al sinds 1999 leefde bij hen de gedachte om een huis in Tsjechie te bezitten en nu zijn zij de trotse eigenaars van een schitterende villa.

Verder lezen

Al sinds de eerste keer in 1999 wilden we maar één ding. Een eigen huis in Tsjechië. Maar ja, in 1999 zaten er nog veel haken en ogen aan het kopen van een huis in Tsjechië. Wij durven toen niet de stap te nemen. Maar inmiddels waren de regels wat versoepelt en hebben wij het plan om een huis in Tsjechië te kopen weer opgepakt. Eigenlijk wilden we alleen maar in het Reuzengebergte en dichtbij Harrachov gaan wonen.

Na een eerste zoektocht op internet bleek al snel dat dit financieel niet haalbaar was en dat het prijzen niet in verhouding stonden met de kwaliteit. Na een hele plezierig telefoongesprek met Astrid en een bezoekje aan Second Home, waar Astrid alle tijd nam om ons ook huizen buiten het Reuzengebergte te laten zien, hebben wij ons zoekgebied vergroot. Van links naar rechts en van onder naar boven. Alle windstreken in Tsjechië hebben wij via internet bezocht. Maar het ideale huis zat er niet bij.

Tot een avond in december, vlak voor de wintersportvakantie, we een huis zagen in Brniste vlakbij Ceska Lipa. Wat een prachtig huis, vol ornamenten, het was eigenlijk een villa. De plaatsnaam opgeschreven en in de kerstvakantie voor het eerst een bezoek gebracht aan de villa. Toen we het huis zagen, sloeg de twijfel toe. Was het niet veel te groot en moest er niet teveel aan gebeuren. Maar de prijs was wel laag. Eenmaal terug in Nederland besloten we om toch nog verder te kijken, maar er stond nergens een huis dat dezelfde uitstraling en grootte had als dit huis.

In februari weer terug naar Tsjechië om ook andere huizen te bekijken in dezelfde prijsklasse. Het ene huis was nog erger dan het andere huis. Er waren huizen bij daar zaten de lichtknopjes aan de buitenkant! Dus toch maar weer terug naar de villa en daar op een kille middag in februari besloten we om te gaan voor dit huis. We waren verliefd geworden op de uitstraling, het prettige dorp, de aanwezigheid van skipistes in de buurt. Eenmaal terug in Nederland bleek dat de villa verkocht was. Tenminste hij stond niet meer op internet. We baalden behoorlijk en hoe we ook zochten niks kwam in de buurt van ons villa.

Tot een zaterdagochtend eind april, toen bleek de villa weer terug te zijn op internet en de prijs was ook nog lager. Gelijk gebeld met Tsjechische makelaar en met handen en voeten een afspraak gemaakt voor vrijdag. Gelukkig was het hemelvaart dus we waren vrij. Daarna met Astrid gebeld en ook met haar een afspraak gemaakt. Na een bezichting met de makelaar wisten we het zeker. Dit werd ons huis! ’s Middags de details met Astrid besproken en onze wensen kenbaar gemaakt. Voordat we het wisten was alles geregeld en hadden we het huis gekocht.

Dus drie weken later weer terug naar Ceska Lipa voor het tekenen van allerlei papieren van de advocaat waaronder een machtiging. Wij hadden om 8.15 uur bij Astrid thuis afgesproken en hoe wij daar aankwamen was Viktor, de huisadvocaat, al aanwezig, alles was al voorbereid en eigenlijk was het een fluitje van een cent. Viktor regelde alles en we hoefden alleen maar te tekenen. Hierna met Astrid nog naar de bank voor het openen van een bankrekening. Dit was ook zo geregeld. Om 11.15 was alles geregeld en konden we weer terug naar Nederland. Onderweg waren we nog onder de indruk van alle goede zorgen en dat alles zo goed geregeld was.

Maar toen begon het grote wachten. Eind juni konden de koopcontracten worden getekend. Na wat heen en weer gepraat zijn half juli de contracten getekend en gelijk door Astrid naar het kadaster gebracht. Binnen een paar dagen hadden wij een link waarmee wij het proces konden volgen. Als je iets graag wilt, dan duur het heel lang en in dit geval was dat zeker waar. Maar gelukkig kon ik met al mijn vragen en twijfels bij Astrid en Maurits terecht. En altijd had ik binnen een paar uur een antwoord. Want was ik ongeduldig en neurotisch!!

Eindelijk eind augustus was alles rond en waren de koopcontracten getekend en gestempeld retour. Toen ging alles heel snel want al een paar dagen later was de sleuteloverdracht. Maurits nam voor ons de sleutel in ontvangst en heeft ook gelijk foto’s gemaakt. S’Middags hadden we al emailtje hoe alles was verlopen en foto’s van ons huis. Er waren nog wat kleine problemen met het water en de elektriciteit maar ook die zijn door Astrid en Maurits opgelost. In één woord geweldig!! We zijn al een week in ons nieuwe huis geweest om schoon te maken en de oude rommel op te ruimen.

Dankzij Astrid en Maurits van Giant Real Estate is de aankoop van ons huis een plezierige en soepel verlopen onderneming geweest. Bedankt voor alles!!

Robby en Melinda

Inklappen

Familie Pijlman

Hun sluimerende wens is in vervulling gegaan en zij bezitten nu een huis in het dorpje Pavlicky (natuurgebied Kokorinsko). Het is alweer een tijd geleden dat we stappen hebben gezet om een sluimerende wens in vervulling te doen gaan.

Verder lezen

Op internet gingen we op zoek naar een 2e woning in Tsjechië en kwamen via via bij Giant Real Estate van Astrid en Maurits Teuthof terecht. Zo gingen we met hen op pad om een paar woningen te bekijken. Al gauw waren we ervan overtuigd dat het huis in Pavlicky (Kokorinsko) onze voorkeur had. Maurits waarschuwde ons voor de achterstand in onderhoud en zichtbare gebreken, maar ja… we waren verliefd en dan ben je verkocht! We hebben gelijk een bod uitgebracht en dachten gauw de sleutel te kunnen krijgen. Maar de verkoper was een moeilijk persoon die het verkoopproces behoorlijk vertraagde. Gelukkig werden we bijgestaan door Maurits en Astrid en advocaat Viktor.

De aankoopprocedure in Tsjechië verloopt heel anders dan in Nederland. Je moet dan echt een vertrouwd bedrijf hebben om je hierbij te begeleiden. We kunnen niet anders zeggen dan dat Astrid en Maurits dat heel goed gedaan hebben. Op al onze vragen hebben we altijd heel vlot antwoord gehad.
We willen wel adviseren een heleboel dingen, zoals het regelen van een verzekering voor het huis, zelf te doen. Wij hebben dat in het begin door een advocaat laten regelen, maar wij vonden dat daar een pittig prijskaartje aan hing!

Om een lang verhaal kort te maken: in julie konden we de sleutel in ontvangst nemen. Toen werd al gauw duidelijk dat er inderdaad heel wat aan het huis op te knappen viel. In de loop der tijd hebben we heel wat aangepakt, o.a. het dak en het stucwerk van de buitenkant. Dat hebben we laten doen. Binnen zijn we zelf aan de gang gegaan, zodat we nu inmiddels een heel comfortabel huis hebben in een schitterende omgeving.

We hebben goede ervaringen opgedaan met diverse aannemers. Uitbesteed werk is in Tsjechië beter betaalbaar dan in Nederland, i.v.m. de lagere lonen. Als je zelf klusmateriaal aanschaft dan ben je daar ongeveer hetzelfde kwijt dan hier.

We zijn nog steeds erg blij met ons 2e huis in het beschermd natuurgebied Kokorinsko. Dit gebied ligt ongeveer 60 km boven Praag, het is dus betrekkelijk dicht bij de Duitse grens zodat je er gemakkelijk in een uur of 9 naar toe rijdt. Tsjechië is een prachtig land, we genieten er volop, ook met onze kinderen en kleinkinderen.

En, zoals u al heeft gemerkt: wij bevelen het bedrijf Giant Real Estate van harte bij u aan!

Familie Pijlman

Inklappen

Willem, Ria en Lianne

Zij zijn de trotse eigenaars van een vakantiehuis gelegen nabij het natuurgebied Boheems Zwitserland.

Verder lezen

Drie zomers geleden zijn we voor het eerst naar Tsjechie op vakantie geweest. Het daarop volgende jaar hoefden we niet lang over de bestemming na te denken. Tijdens deze vakantie hebben we dan ook besloten dat we zelf een huisje in Tsjechie zouden gaan kopen.

Via internet hadden we een aantal huisjes geselecteerd en in de herfstvakantie hebben we deze locaties eens bekeken. Hier was echter geen huisje bij dat aan onze verwachting voldeed. Ook kwamen we er achter dat het nog niet zo eenvoudig was om zelf afspraken met makelaars te maken. Dit moest anders.

We kwamen op de site van Giant en hebben contact met hun opgenomen. Astrid heeft ons vanaf dat moment heel veel informatie over de aankoopprosedure, verschillende gebieden, bouwstijlen en makelaars verstrekt. Als wij op internet weer een huisje gevonden hadden, vertaalde zij de tekst voor ons en gaf hier een toelichting bij. Hierdoor werd het veel duidelijker voor ons. Ook stuurde zij ons links van huizen, die aan onze eisen voldeden. We zijn nog wel een paar keer naar Tsjechie geweest om een huisje of een gebied te bekijken.

Begin juli vonden wij ons huis in Roskopov. Vanaf dat moment ging alles heel snel. Een contract getekend, , een bankrekening geopend en geld overgemaakt naar Tsjechie. En dan wachten. Astrid mailde dat de datum bekent was voor de definitieve ondertekening van de koop. En toen ging het mis.

De eigenaresse werd 2 dagen voor deze datum met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. Na ongeveer een maand is zij overleden en kregen wij het advies om een ander huisje te zoeken. In Tsjechie wordt direct beslag gelegd op de erfenis en het kan heel lang duren voor er weer enige beweging in is.

En dus in de herfstvakantie weer een ander huis bezichtigd. Dit huis was eigenlijk nog leuker dan het andere en was ook nog 2 uur minder ver rijden.

Astrid en Maurits hebben de aankoop van deze woning en het terugvorderen van de aanbetaling van de andere woning heel snel (en zonder extra kosten) voor ons geregeld.

Nu zijn wij de trotse eigenaren van dit prachtige huis.

Alles wat Astrid en Maurits op hun site beloven maken zij echt waar. En nu gaan wij heerlijk genieten van ons huis.

Willem, Ria en Lianne

Inklappen

Familie Lucas

In de kerstvakantie van kregen zij de sleutel van huisje Weltevree, gelegen nabij het natuurpark Boheems Zwitserland. In april bezochten wij de Second Home Beurs in Utrecht waar wij in contact kwamen met Maurits. Het gevoel bij hem was vanaf het begin goed en hebben hem onze woonwensen de locatie, afstand en budget doorgegeven.

Verder lezen

Na veel email en telefonisch contact maakten wij met Astrid en Maurits de afspraak om de zomervakantie in Tsjechië door te brengen en dan met Maurits een aantal woningen te bezichtigen .
Wij boekten een pension bij hun in de buurt vanwaar wij zelfstandig en samen met Maurits op pad gingen.

Al heel snel bleek dat in goede staat in Tsjechië een ander begrip is dan wij in ons hoofd hadden.
Dat hield voor ons in dat er kosten voor een nieuw dak of een nieuwe fundering bijkwamen waardoor het ineens een ander prijsplaatje werd.

Hierdoor vielen er al snel een aantal gekozen huizen af. Wij besloten er dan ook een echte werkvakantie van te maken en hebben aardig wat kilometers gereden om een goede indruk te krijgen van de gebieden en de daarin aangeboden huizen.

Op aanraden van Astrid bezochten wij een huis in Cisarsky wat een schot in de roos bleek te zijn. Het ligt in een beschermd natuurgebied Klein Zwitserland genoemd vlakbij Sluknov, Rumburk en Varnsdorf en 20 kilometer over de grens met Duitsland. Onze stek is 800 km rijden vanaf ons huis in Lelystad wat heel goed te doen is. Natuurlijk moet er het een en ander aan gebeuren hierbij denkend aan het moderniseren van het pand.

Bij zowel het zoeken en vinden van de juiste woning zijn Maurits en Astrid voor ons van onschatbare waarde gebleken. Zij hebben ervoor gezorgd dat alles op rolletjes liep daarbij vooral denkend aan bouwkundig, administratief en niet te vergeten juridisch advies dit in samenwerking met de ter zake kundige en goed Engels sprekende advocaat Viktor.

Ons advies is dan ook dat wanneer U mocht besluiten over te gaan tot het zoeken van onroerend goed in Tsjechië, ga niet zelf hobbyen maar laat U adviseren door bovenstaand trio. Zij zijn de kosten aan de door hun verleende diensten dubbel en dwars waard.

Tussen kerst en oud en nieuw hebben wij de sleutel in ontvangst genomen en hebben met Astrid en Maurits op de fijne samenwerking en goede afloop getoost.

Familie Lucas

Inklappen

Familie van Hattem

Na ruim een jaar namen zij de sleutel in ontvangst van hun boerenhoeve die zij gaan ombouwen tot een thuis voor teams.

Verder lezen

Aan de keukentafel bij Astrid en Maurits sluiten wij -na ruim een jaar- ons Tsjechisch huizenavontuur af. Het resultaat is het huis van onze dromen, maar het proces was niet geheel zonder obstakels. Obstakels die wij zelf niet hadden kunnen voorzien en niet hadden kunnen oplossen. De werkwijze en de zorg van Giant heeft gemaakt dat wij nu de trotse bezitters zijn van onze droom.

Werkwijze
Het kopen van een huis in Tsjechië is niet te vergelijken met de aankoop van een huis in Nederland. Wat ons aansprak was de werkwijze van Giant. Zij hebben het aankoopproces voorzien van allerlei veiligheidsschotten, waardoor op een redelijk gecontroleerde wijze een huis aangekocht wordt. Risicoloos is het aankopen van een huis in Tsjechië zeker niet, echter op deze wijze loop je ieder geval niet in zeven sloten tegelijk.

Wij kijken terug op een mooi avontuur dat wij dankzij Giant prachtig hebben kunnen afsluiten.

Giant bedankt!

Familie van Hattem

Inklappen

Familie Valkenburg

Zij zijn nu de eigenaar van een woning op een schitterende locatie in Noord Bohemen. Wij besloten om een tweede huis te gaan kopen om na een drukke periode even geheel tot rust te kunnen komen gedurende het jaar. Middels het afstrepen van landen waar wij geen tweede huis wilde hebben kwamen wij uit in Tsjechië.

Verder lezen

Via zoeken op internet naar een woning die aan onze eisen voldoet kwamen wij bij een woning uit op de site van Giant real estate in Noviny pod Ralskem. Nadat wij om aanvullende informatie hadden gevraagd over deze woning kreeg ik een zeer uitgebreide email terug van Maurits met informatie over de woning en een zeer uitgebreide lijst met vragen over wat voor een soort woning wij zochten.
Dit kwam zeer professioneel over. Toen wij vervolgens aanvullende informatie vroegen aangaande het kopen van een woning in Tsjechië ontvingen wij snel zeer accurate en uitgebreide informatie om ons verder te helpen.

Na de mail wisseling zijn wij begin januari naar Tsjechië gereden om samen met Maurits en Astrid ons droomhuis in Noviny te gaan bezichtigen. De bezichtiging werd door hen zeer professioneel begeleid met name ten aanzien van het bouwkundige deel waar wij in het geheel geen kennis van hebben. Daarnaast was hun ondersteuning bij het tolken van zeer veel nut om informatie te vergaren over de woning en de locatie. Naast de zakelijke afhandeling van de bezichtiging hebben we ook veel gelachen en een gezellige middag gehad.

Vervolgens hebben wij in overleg met Astrid en Maurits een bod uitgebracht op de woning. Na veel gedoe en veel ondersteuning van Giant is na zeer veel vijven en zessen ons bod geaccepteerd.
Via Giant zijn wij vervolgens in contact gebracht met een goede advocaat die de verdere juridische zaken voor ons op een voortreffelijke manier heeft afgerond. Zodat wij met wat geduld omdat in Tsjechië zaken wat langer duren dan wij in Nederland gewent zijn nu de trotse eigenaar zijn van ons droomhuis in Noviny Pod Ralskem, iets wat ons zonder de ondersteuning van Astrid en Maurits en de advocaat nooit zou zijn gelukt.

Wat mij vervolgens nog positiever heeft gemaakt over hun is de zorg na de transactie. Na afronding van de transactie kunnen wij nog terugvallen op hun bij zaken waar wij tegen aanlopen in Tsjechië zoals kleine verbouwing woning, vertaling van post die wij ontvangen, overige zaken die geregeld moeten worden rondom de woning, etc. Hiervoor een dikke pluim. En voor ons zeker reden om Giant real estate aan te bevelen bij een ieder die een woning zoekt in Tsjechië.

Familie Valkenburg

Inklappen

Helma en Nicolin

Zij zijn de trotse eigenaars van een historisch woonhuis in het beeldige plaatsje Bozanov. Wij wilden niet eens op vakantie gaan naar Tsjechië, maar we hoorden dat vrienden van ons een huis hadden GEKOCHT in Tsjechië!!!
Wie doet er zoiets, dat maakte ons wel nieuwsgierig!

Verder lezen

Wij wilden hun stulpje wel eens bewonderen en keken in de meantime onze ogen uit naar het prachtige land…
Zij wonen boven op een berg, nogal eenzaam en je kan er soms niet eens met de auto komen.
Het huis vonden wij wel oké maar de ligging voor ons te eenzaam.

Intussen geheel verliefd op het land met de veel afwisselende natuur, mooie bergen, beekjes, landschappen, stadjes en dorpen, prachtig!
En niet te vergeten betaalbaar…

Op een gegeven moment hadden wij ook een leuk huisje gezien. Wij de betreffende makelaar gebeld en zo kwamen we in contact met Maurits en Astrid.
Het huis was niet meer in de verkoop koop want het was onduidelijk wie de eigenaar was. Zeer teleurgesteld zijn we verder gaan kijken.
Nooit de moed opgeven, en we vonden weer een huis in Dolni Poustevna.
Maurits heeft ons met de makelaar het huis laten zien. Dit pand hadden we niet goed ingeschat.
Het was te groot voor ons en er moest echt heel veel aan gebeuren
Ook de ligging viel ons tegen.
Toch was deze missie naar Tsjechië niet voor niets. We hadden Maurits ontmoet en konden zo onze wensen met hem bespreken.

Op een gegeven moment kregen wij van Maurits en Astrid een mail dat ze een leuk huis hadden gezien wat misschien aan onze wensen kon voldoen.
Het was een huis dat ligt in Bozanov, vlak bij de Poolse grens en omringt door natuurschoon in de directe omgeving.
De vraagprijs van het huis lag boven ons budget maar de verkoper was bereid zijn vraagprijs te verlagen.
We hebben Maurits gevraagd het huis te gaan bezichtigen en dat heeft hij binnen enkele dagen gedaan.
Talloze foto’s, diverse filmpjes en ontelbare mailtjes waren het gevolg. Wij werden steeds enthousiaster over het huis en zeker ook over de
ligging en de omgeving. We deden een bod op het huis!
‘s Avonds waren wij bij vrienden en belde Maurits dat het bod was geaccepteerd!!!

In december zijn we afgereisd naar Tsjechië om in Liberec alle papierzaken bij de notaris af te handelen.
De begeleiding en voorbereidingen van Maurits en Astrid voelden vertrouwt en integer.

Dus hebben we nu zelf een stulpje in Tsjechië, stsjah wie doet er toch zoiets!
Inmiddels zijn we er geweest en hebben we mensen aan het werk gezet.

Een lieve overbuurvrouw stuurt ons foto’s, zodat we vanuit onze luie stoel de vorderingen kunnen volgen.
Het wordt echt prachtig en we kijken al weer uit naar onze volgende vakantie in Juni.

Maurits en Astrid hartelijk bedankt voor alle support en ondersteuning, bij de advocaat en dergelijke!

SUPER!!!

Helma en Nicolin

Inklappen

Familie Bakker uit Scharwoude

Beleggen in stenen was het uitgangspunt…., nu zijn zij de eigenaar van een woning aan de voet van het Reuzengebergte.

Verder lezen

Nadat wij, André en Sandra Bakker, een overzicht binnen kregen van de waarde vermindering van onze beleggingsverzekering. Hebben wij besloten dat het zo niet verder kan, we kunnen beter in stenen beleggen. Na veel surfwerk op het internet kwam Tsjechië het beste uit de bus, zowel qua land als financieel gezien. Een groeiende en stijgende economie en het overgaan naar de euro in ca. 2012.

Na wat zoekwerk op het internet kwamen wij uiteindelijk bij Giant Real Estate uit. Bij de aanvragen voor meer informatie van de op hun website getoonde projecten, werd gelijk naar ons wensen pakket gevraagd. Aan de hand van onze wensen zijn Astrid en Maurits gaan zoeken. In juli hadden wij met hun een afspraak gemaakt voor het bezichtigen van meerdere projecten.

Bij aankomst in Ceska Lipa, de woonplaats van Astrid en Maurits, werden wij hartelijk ontvangen en kregen wij tijdens de koffie een zeer duidelijke uitleg van Astrid over de gang van zaken bij het kopen van een huis in Tsjechië. Wat waren wij blij dat wij met een Nederlands stel te maken hebben, die alles voor je kunnen regelen, alleen hadden dit zeker niet voor elkaar gekregen.

Maurits ging mee naar de bezichtiging de verschillende huizen, die wij van te voren kenbaar hadden gemaakt en vertelde ons over de staat van de woning, de ligging, de return of investment en de eventuele kosten die gemaakt moesten worden voor verbouwen cq aanpassingen. 2 volle dagen rond rijden door het Reuze gebergte en veel huizen bekeken. De rest van de week hebben wij daar rond gereden de huizen allemaal nog eens langs gegaan en genoten van het prachtig landschap.

Onze keuze was aan het eind van de week gevallen op een leuk huisje in Haje nad Jizerou, niet te groot, niet te duur en mooi gelegen op een zonnige heuvel. Na dat Astrid en Maurits de onderhandelingen waren gestart en alles bij het kadaster hadden opgevraagd, bleek het huis van 2 broers te zijn. Broer 1 woonde daar vlak bij en had het huis van zijn ouders te koop gezet, broer 2 woont in Slovenië en wilde, nadat de prijs onderhandeling was gestart, het huis helemaal niet verkopen.

Een domper van jewelste voor ons, het was gelijk duidelijk dat het in Tsjechië toch heel anders gaat dan wij in Nederland gewend zijn. Na 2 á 3 weken kwam Astrid met een lijst andere woningen die net de markt op waren gegaan. Weer hebben wij een keuze gemaakt en een afspraak dat wij 2e week september langs zouden komen. 4 woningen hebben we samen met Maurits bekeken en toen kwamen wij in Levinska Olesnice en klein dorpje gelegen tegen Nova Paka vlak bij de grote ski gebieden. De eigenaren ontvingen ons in een warm en schoon huis dat voor het grootste gedeelte gerenoveerd was en een grond oppervlakte van 1050 m2 heeft. Dit moest het worden. Aan Astrid en Maurtis gevraagd om alles inwerking te stellen en een bod te gaan doen.

Nu zijn wij de trotste eigenaren van een huis in Levinska Olesnice en waren blij dat het huis in Haje nad Jizerou uiteindelijk niet door is gegaan. Via een machtiging van ons, hebben Astrid en Maurits de laatste contracten getekend en de sleutels van ons huis in ontvangst genomen. Maart waren wij eindelijk in ons eigen huis en hadden daar, samen met de aannemer waar Maurits altijd mee samen werkt, een afspraak gemaakt voor een kleine verbouwing.

De bovenverdieping, die de Tsjechen over het algemeen niet gebruiken, daar wilde wij graag slaapkamers en het dak moest geheel geïsoleerd worden. De badkamer moest aangepast worden en een nieuwe boiler voorzien van nieuwe leidingen en kranen. Jarda, de aannemer, heeft een offerte gemaakt i.o.m met Astrid.

De maanden april en mei werden ingepland voor de verbouwing. 2 maal ben ik een weekend heen geweest om met Jarda alles door te nemen en tussentijdse aanpassingen te maken. Mijn ouders zijn ruim een week heen gegaan om bij de oplevering aanwezig te zijn. 18 juli gaan wij met het gezin heen om lekker vakantie te vieren in ons eigen huis en om de laatste klusjes te doen.

Onze dank gaat uit naar Astrid en Maurits voor de vriendelijke en perfecte begeleiding in het voor traject, het aankoop traject en de verbouwing. Onze dank gaat ook uit naar Jarda die de verbouwing perfect heeft uitgevoerd. Voor iedereen die overweegt een huis in Tsjechië te willen kopen is Giant Real Estate het adres voor een zorgeloze begeleiding. Wij zijn vol lof over de geleverde werkzaamheden en ook de schoonheid van het land.

André en Sandra Bakker Zuid-Scharwoude (N-H)

Inklappen

Familie Altena

Familie Altena heeft een voormalige boerenhoeve aagekocht gelegen aan de rand van het Boheems Middengebergte. Laat u meevoeren door het gedetailleerde verslag van alle zaken die er bij het aankopen van een huis komen kijken, te beginnen bij de zoektocht ….

Verder lezen

Tijdens onze eerste vakantie in Tsjechië raakten we bijzonder enthousiast vanwege de prachtige afwisselende landschappen, de stiltes en de vriendelijke bevolking. Een land met zo’n rijke, en in periodes ook zo’n trieste geschiedenis. Een land dat bruist van mogelijkheden, dat zich sterk ontwikkelt en dat haar natuur en culturele erfgoed koestert. Een land met grote verschillen: in rijkdom en armoede, in schoonheid en verval.

Hoewel het rijgedrag van de gemiddelde Tsjech anders doet vermoeden (je staat soms doodsangsten uit), nemen de meeste Tsjechen alle tijd om je in alle rust wegwijs te maken. Al stuntelend en haperend en met veel handgebaren probeer je jezelf verstaanbaar te maken. En met hetzelfde tomeloze geduld wordt er goedlachs en gebarend geantwoord. Zonodig worden de buren erbij gehaald waarop je uiteindelijk veel meer antwoorden krijgt dan waar je ooit om gevraagd hebt. Desnoods wordt je mee naar binnen genomen of zelfs door de locale politie begeleid om je naar de gewenste plek te brengen. Eénmaal hield een Tsjechische automobilist zijn auto staande en wachtte alle gebarentaal en gebrabbel geduldig af en zei vervolgens met een grote grijns: “Je mag wel gewoon Nederlands praten hoor….”

Tijdens die eerste vakantie maakten we van het noodzakelijke boodschappen doen een deugd. De locale makelaars in Tsjechië presenteren namelijk hun onroerend goed in etalages in de winkelstraten, en we werden dan ook aangenaam geprikkeld door de prachtige woningen en de prijzen die daarbij vermeld stonden. Nou hebben we wel vaker allerlei aangename prikkels gehad als we op een mooie plaats op vakantie waren, maar hier was die gedachte financieel haalbaar: “stel je toch eens voor dat we hier een 2e woning zouden kunnen kopen….”.
Na die vakantie hebben we deze gedachte nog lang gekoesterd, maar het zakte langzaam weg en we hebben geen concrete stappen ondernomen.
Het jaar daarop zijn we weer ethousiast naar Tsjechië gegaan, en direct bekroop ons weer dezelfde wens. We hebben het besluit toen genomen dat we de mogelijkheden echt serieus wilden onderzoeken.

Wat voor ons daarbij hoog in het vaandel stond: We gaan het avontuur aan, maar het moet voor ons een toegevoegde waarde hebben. Met andere woorden: we doen het voor ons plezier en willen er geen kopzorgen door krijgen. Hoe vriendelijk de Tsjechen ook kunnen zijn, de taalbarrière is een enorm groot obstakel. Daarbij hebben we ook teveel verhalen van ‘ervaringsdeskundigen’ gehoord dat er in de Tsjechische wet en regelgeving, en de opvattingen die men er op na kan houden als het om geld gaat, vele addertjes onder het gras kunnen schuilen. Belangrijk dus om een onderhandelingspartner te vinden die ter plaatse bekend is met de Tsjechische cultuur; die de gebruiken bij aankoop van een woning kent; die ter zake kundig is in de beoordeling van de bouwkundige staat; die bekend is met de procedures en met het doolhof aan te ondertekenen formulieren, en die bereid is ons wegwijs te maken, ook ná het moment van aankoop.
Kortom: We wilden het op safe spelen. Liever iets hogere, geplande kosten maken in de aanloop, dan onvoorziene kosten en ergernis achteraf.

De eerste actie was dus om die partner te vinden. We hebben 4 verschillende Nederlandse bemiddelaars via hun eigen websites op internet aangeschreven. Van één bemiddelaar hebben we nog steeds geen antwoord ontvangen. Die kon dus na enige tijd definitief in de prullenbak. De overige 3 hebben wel geantwoord.
In onze brief zijn we vrij uitvoerig geweest m.b.t. onze criteria en wensen. Daarnaast hadden we een groot aantal vragen , òndanks dat er ook op de websites al veel informatie vermeld stond. Daarbij zij vermeld dat de concrete en heldere informatie op de website www.giantrealestate.nl ons erg aansprak. Maar goed, een pakkende tekst op een website plaatsen kan ik ook, dus dat zegt niet zoveel. Hoewel… de website deed vermoeden dat het hier om een kleinschalige organisatie ging, met liefde voor het land, en aandacht voor de klant. Tja, ook dàt zegt iedereen die wat wil verkopen. Maar het prikkelde onze nieuwsgierigheid wel.
In elk geval hadden wij het antwoord van Maurits Teuthof op onze brief al een dag later in onze mailbox (wat een geweldig medium). Waar de overige aangeschreven bemiddelaars een algemeen en summier antwoord gaven werd er door Maurits zeer uitvoerig ingegaan op al onze vragen. In dat eerste antwoord werd ons duidelijk uiteen gezet wat Giant Real Estate voor ons zou kunnen betekenen en tot hoe ver de eventuele dienstverlening zou gaan. En die ging inderdaad verder dan alleen het aankooptraject. Direct een afspraak gemaakt om met Astrid en Maurits Teuthof in contact te komen om te kijken of het ‘klikte’ of we samen met hen concreter vorm konden geven aan onze plannen.
Wij werden hartelijk ontvangen in hun woning in Castolovice Ondanks de chaos van een recente verbouwing werd er ruim tijd voor ons gereserveerd om nog duidelijker in beeld te krijgen wat onze wensen waren, welke prijsklasse, welke regio, welk type huis, welke omgevingsfactoren belangrijk waren enzovoort. Wat steeds tussen de regels van Astrid en Maurits door te lezen viel was: Neem de tijd om een goeie keuze te maken, laat je niets opdringen, zorg dat een woning vanaf het begin ‘goed voelt, laat jezelf goed informeren en ga zelf op onderzoek uit’. Deze instelling was ons op het lijf geschreven. We wilden een woning vinden zonder van wie dan ook de hete adem in de nek te voelen om haast te maken. En op dat punt onderscheidden Astrid en Maurits zich zeer nadrukkelijk met de andere aangeschreven bemiddelaars. Daar bemerkten we juist dat bij eventuele interesse snel gehandeld moest worden, want voor je het wist zou de woning verkocht kunnen zijn. Dat stond ons tegen.

Onze aanvankelijke interesse lag in de regio onder het Reuzengebergte. Aan de hand van de gemailde criteria en wensen had Astrid al een 10 tal woningen op de landelijke zoekmachine gevonden die aan die criteria voldeden. Een eerste beeldvorming, naast datgene wat we zelf al gezocht hadden op de Tsjechische sites van de locale makelaars.
Maar naast de aanreiking van deze mogelijkheden werd er ook kritisch gevraagd naar het waarom van onze criteria, en ook werden er suggesties gedaan die we eigenlijk helemaal niet wilden horen. Er werden voor- en nadelen genoemd van onze wensen, maar we waren op dat moment alleen maar te porren voor de opmerkingen die pasten in ons straatje. En dat ‘straatje’ lag in Kralovéhadrecký kraj.
Bij vertrek naar de bewuste regio, 3uur rijden vanaf Castolovice, hadden we toch af en toe wat onbehaaglijke gevoelens, naar aanleiding van de vragen en opmerkingen die niet zo goed pasten bij onze, toch zo duidelijk omschreven criteria en wensen. Zou het tóch niet helemaal goed doorgekomen zijn wat we bedoelden?
Na 3 dagen rondgetrokken te zijn geweest in het prachtige heuvelachtige landschap, op zoek naar verschillende te koop staande woningen kwamen we schitterende plekjes tegen, afgewisseld met grauw industriegebied en niemandsland, om daarna weer verrassend mooi te veranderen in opnieuw glooiiingen en kronkelende landweggetjes met fruitbomen en hier en daar sprookjesachtige Roubenka’s, alsof de tijd er stil had gestaan. Om ons tijdens deze dagen niet alleen te focussen op alleen de regio onder het Reuzengebergte, op aanraden van Astrid en Maurits, zijn we een dag via het IJzergebergte richting de kop van de regio Liberec gegaan.

Tijdens deze eerste zoektocht hadden we een mooi aantal woningen gevonden en bekeken, zelfs twee van binnen, maar wanneer we ze naast ons criterialijstje hingen was er toch steeds een doorslaggevende factor waardoor we er zonder verdere twijfel van af zagen.
De 11 à 12 uur durende terugreis naar Nederland was, na deze zoekdagen, erg lang en vermoeiend. We begonnen iets meer te begrijpen van de kritische opmerkingen van Astrid en Maurits m.b.t. de bereikbaarheid vanuit Nederland; de nadelen van enkele honderden kilometers over die prachtige kronkelende binnenwegen van Tsjechië met slecht weer, zéker met sneeuw. Stof tot nadenken.

Bij terugkomst in Nederland hebben we verslag gedaan van onze bevindingen om de beeldvorming nog scherper te krijgen.
De daarop volgende weken stonden in het teken van de noodzakelijke administratieve zaken die geregeld moesten worden voor de aankoop van een woning. Ook daarin weer veel vraag-en-zorgvuldig en uitvoerig antwoord via de email. Daarin leek het oprichten van een S.R.O. op dit moment de meest wenselijke constructie, en ook daarin zijn we tot in alle punten en komma’s wegwijs gemaakt waardoor alle onzekerheid weggenomen werd. Vooraf kijk je er als een berg tegenop om je door deze hele paperassenwinkel heen te werken, en ik moet eerlijk zeggen dat ik dit het vervelendste onderdeel van het hele traject vond. Maar goed, als je daar dan netjes doorheen geloodst wordt heb je in elk geval de zekerheid dat je op het goede spoor zit.
Toen alle benodigde documenten voor de aanvraag van de S.R.O. getekend konden worden bij Victor, de advocaat in Liberec, was het goed opletten wat je ondertekende (alles werd uitvoerig in het Engels uitgelegd, en zonodig toegelicht door de eveneens aanwezige Astrid of Maurits), anderzijds was het ook een kwestie van aanvoelen dat het in vertrouwde handen was, en dat vertrouwen daadwerkelijk te geven. Doe je dat niet, dan moet je alles zelf gaan uitpluizen. En dáár hadden we nou net helemáál geen zin. Maar van onszelf hadden we ook niet de zekerheid dat het dan wèl zou goed komen. Meer iets voor een nijvere hobbyist. We hadden alle vertrouwen in Astrid, Maurits en daardoor ook in Victor die door hun voor deze klussen in de arm genomen was. Het werd dan ook keurig geregeld zodat op 10 januari 2007 de S.R.O. een feit werd waarmee we als ‘directeur van ons bedrijf’ verder konden in het traject van zoeken naar de passende woning. En dat was een veel leukere onderneming.

Er zijn daarna nog 3 reizen van een kleine week gevolgd waarin we vooraf veel informatie en vragen hebben uitgewisseld over de bijzonderheden van verschillende mooie regio’s, maar nu met een kortere reistijd vanuit Nederland. Dit vonden we in bepaalde stukken van de regio Decin, maar daar was de spoeling dun op de huizenmarkt. Zo zakten wij af naar het zuidelijke deel van de regio Liberec en orienteerden ons op het oostelijker gelegen Jablonec nad Nissou en meer naar het westen, de regio Ceska Lipa.
Elke reis werden we gaandeweg wijzer en reden door practige stukken natuur. Door de combinatioe van zeer frequent emailcontact en eigen bevindingen kregen we een steeds beter beeld van de haalbaarheid van onze wensen en de criteria die we aanvankelijk gesteld hadden. De ‘portefeuille’ met te zoeken objecten werd per reis beter geschift: niet meer als een dwaas zoveel mogelijk woningen willen bekijken. Daarbij hielden Astrid en Maurits ons met de benen op de grond, waarbij ze elke valse illusie in de kiem smoorden. Als Astrid dat al niet deed met al haar schriftelijke en mondelingen toelichtingen, dan versterkte Maurits dat wel met zijn toelichtingen, vergezeld van zijn duidelijke non-verbale expressie. Deze ontnuchterende werking kwam ons niet altijd even goed uit omdat het ons verschillende keren als een koude douche uit een idyllische droom wakker schudde. Maar daarom des te waardevoller, want illusies worden soms heel duur verkocht. De zorg die zij bij aanvang van het traject beloofden maakten ze hiermee waar: neem de tijd, laat het goed op je inwerken, want het komt vanzelf op je pad.
Naast de verstrekte informatie heeft Maurits van verschillende interessante objecten een uitvoerig bouwkundig rapport opgemaakt waarbij tot in detail een kwalificatie van prijs versus kwaliteit, de noodzakelijke en gewenste renovatiekosten, stijl en autenticiteit, een eindconclusie werd getrokken, waarbij een vergelijk gemaakt werd met andere woningen en prijzen in de betreffende regio.
Dat we concessie moesten doen m.b.t. onze ideale wensen wisten we vooraf, maar Astrid keek verder dan die wensen en opperde ook andere opties. Sommige opties verbaasden ons enigszins en sommige vielen per direct af. Maar het is juist één van die onverwachte panden geweest in de regio Litoměřice, in Dubicna, 8 reisuren vanuit Nederland, waar we met groot enthousiasme over in onderhandeling zijn gegaan.
En ook hierin was er een zorgvuldige afstemming door Astrid en Maurits, met adviezen, samen besluiten en bedachtzaam onderhandelen.
We hadden bij een eerdere gewenste woning deze prijs- en voorwaardenonderhandeling al eens meegemaakt, en inmiddels de ervaring dat dit scherp en zorgvuldig werd uitonderhandeld. Deze spannende transactie werd toen, zelfs toen beide partijen het over alle voorwaarden eens waren en er getekend kon worden, door de verkopende partij op het laatste moment ingetrokken. Op dat moment een zeer bittere pil voor ons, maar achteraf zijn we er bijzonder content mee.
De onderhandeling van Dubicna ging bijzonder vlot. De procedure daarna evenzo. Op 11 maart hebben we de woning bekeken. Na een bezinning van enkele dagen is de onderhandeling begonnen. Op 27 april was de woning bij het kadaster ingeschreven op onze SRO, en kon even later de sleuteloverdracht plaats vinden. Vervolgens zijn voor ons de aansluitingen voor water en electra geregeld en zijn de benodigde verzekeringen tijdig afgesloten en wordt de administratie en boekhouding van de S.R.O. op orde gehouden. Maar ook na deze aankoop kunnen wij een beroep op de kennis en dienstverlening van Maurits en Astrid doen en is ook de gang naar de advocaat, Victor heel toegankelijk. We hebben dan ook ná deze prachtige aankoop het idee dat we op deze mensen terug kunnen vallen als het nodig is.

In een korte samenvatting kunnen we vaststellen dat we in een periode van ¾ jaar gekomen zijn tot de aankoop van een woning die zeer goed aansluit bij onze wensen. Het aankooptraject is door Astrid en Maurits Teuthof op een voortreffelijke wijze begeleid. We hebben veel informatie en support gekregen en zijn een mooie ervaring en een prachtige 2e woning in Tsjechië rijker. De beloften die op www.giantrealestate.nl worden gedaan worden méér dan waargemaakt. We zijn er zeer mee ingenomen dat we deze twee mensen hebben ontmoet in het vervullen van onze wens om in Tsjechië onze 2e woning te kopen.

Roel Altena

Inklappen

Familie Nugteren/Meijer

In 2001 bezochten wij Tsjechië voor het eerst. Grauwheid en prachtige natuur in Tsjechisch Zwitserland wisselden elkaar (toen nog) af. In de jaren daarna gingen we minstens één keer per jaar terug, vaak in de winter. We bezochten het Ertsgebergte, de Sumava en de streken rond Pilzen en Telc.

Verder lezen

Na verloop van tijd rijpte het idee om een eigen huis te kopen. Omdat we de reistijd vanuit Nederland wilden beperken tot ongeveer 8 uur, kozen we voor de streken in het noorden, in de buurt van Tsjechisch Zwitserland. We kwamen in contact met Astrid en Maurits via hun site en maakten een afspraak om een huis te bezichtigen in Stare Krecany. Het was het voorjaar van 2007. Het huis was niet heel bijzonder, maar binnen ons bereik en we waren vrijwel rond met een aankoop. Terug in Nederland kwam echter de twijfel en we besloten om de koop te annuleren. Hier toonden Astrid en Maurits hun klasse, door dit zonder morren op een prima wijze af te handelen, alsof we het huis wel hadden gekocht. Natuurlijk heeft dit ons het nodige gekost, maar we waren een ervaring rijker.

In 2009 hebben we ons plan nieuw leven ingeblazen. We zochten partners om samen een huis te kopen en van alle belangstellenden bleven we uiteindelijk met twee gezinnen over. Toch bleek dit een goede basis. Niet alleen om er gedeeld je geld aan te wagen, maar ook om het plezier dat we met elkaar hebben met dit project.

Opnieuw maakten we een afspraken met Giant. Op één dag besloten we 5 woningen te bezichtigen die we voor die tijd via diverse sites hadden geselecteerd. Maurits zorgde er voor dat bij ieder huis de makelaar al ter plekke was. De eerste huizen vielen die dag één voor één voor ons af. Vaak was het in een té verouderde staat. Of, als het huis redelijk was, bleek de ligging niet zo mooi als we hoopten. Totdat we het huis bekeken in Horni Poustevna. Ook hier moest worden gerenoveerd, maar de constructie was goed en de ligging vonden we prachtig. Bovendien was de aankoopprijs goed binnen het budget.

Na afwikkeling van alle bijkomstigheden voor de aankoop, die overigens prima werden geregeld door Giant en hun advocatenkantoor, waren we in juli de eigenaren van deze woning. We ontdekten dat Tsjechen het liefst alle huisraad achterlaten en er kwamen containers aan te pas om de meest oude troep weg te gooien en het huis te strippen. Gaandeweg merkten we ook dat grondig renoveren een betere optie was dan een beetje opknappen en tot 2012 hebben we vrijwel iedere vakantie besteed aan dit karwei. Er kwam een nieuwe badkamer, een keuken en boven werden vier grote slaapkamers gerealiseerd. Doordat we vaak in het dorp waren en daar contact kregen met de sympathieke bewoners, lukte het ook om een goede aannemer in te schakelen voor de klussen die voor ons te groot waren, zoals het isoleren en het stucwerk aan de buitenzijde van het huis.

In de zomer van 2012 zullen we de laatste klussen doen. Om familie of belangstellenden op de hoogte te houden is er een eenvoudige site te bezoeken: www.huispoustevnik.nl.

Wij kunnen Astrid en Maurits van harte aanbevelen. Alle zaken rond de aankoop zijn bij hen in goede handen en de vragen die daarna kwamen zijn door hen altijd snel en stipt beantwoord of opgelost.

Familie Nugteren/Meijer

Inklappen